Nečas: Hasenkopf trpí bájnou lhavostí

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Bývalý právník prezidentské kanceláře z éry Václava Klause pravděpodobně skončí před soudem. Ministr spravedlnosti Blažek ho chce zažalovat nebo na něj podat trestní oznámení.

Kolem novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause je znovu dusno, spor o její autorství vstupuje do další fáze. Do bývalého Klausova poradce Pavla Hasenkopfa se pustili premiér Petr Nečas a šéf rezortu spravedlnosti Pavel Blažek.

„Nemohu než poblahopřát panu kancléři Mynářovi, že se rozhodl úředníka, který trpí bájnou lhavostí, propustit,“ prohlásil dnes po jednání vlády Nečas. Pokud prý Hasenkopf tvrdí, že amnestie vznikla na ministerstvu spravedlnosti, měl by se podle premiéra jeho výroky zabývat psycholog či psychiatr.

Pavel Blažek v tomto případě nezůstane jen u slov. „Nechce se mi jen nečinně přihlížet, jak se veřejně vyslovená lež stává standardem, který v naší společnosti může bez následků kohokoliv poškozovat. V souvislosti s výroky pana Hasenkopfa o amnestii zvažuji právní kroky,“ konstatoval.

Hasenkopf: Guláš z toho vznikl na Hradě

Hasenkopf, kterého hradní kancléř Vratislav Mynář před několika dny v deníku Právo označil za jednoho z autorů amnestie, ve středu připustil, že první verzi skutečně vypracoval sám, konečná podoba amnestie ale prý byla jiná. Jeho návrh se podle něj nelíbil ministerstvu. To však v dnešní tiskové zprávě uvedlo, že žádný Hasenkopfův návrh neobdrželo. Nikdo z Hradu nikdy nežádal o jakoukoliv konzultaci ohledně textu amnestie, stojí ve zprávě.

„Pokud ministr tvrdí, že lžu, tak by si měl ověřit, zda skutečně může bezpečně tvrdit, že to na jeho úřadu nevzniklo,“ trvá na svém Hasenkopf. Fakt, že na amnestii pracovali Blažkovi podřízení, má potvrzovat její text. „Bylo vidět, že to psal odborník. Potom to někdo asi už na Hradě upravil, udělal z abolice článek dva, čímž z toho vznikl guláš,“ dodal Hasenkopf.

„Proč si pan Hasenkopf frustraci ze ztráty místa na Hradě kompenzuje historkami o ministerstvu spravedlnosti nevím, nikdy jsem ho neviděl a tohoto člověka ani osobně neznám,“ reagoval Blažek.

Jediná tabulka

Jediný dokument, který prý ministerstvo v souvislosti s amnestií Hradu poskytlo, byla tabulka s počty odsouzených a uvedením konkrétní trestné činnosti. „Mé jediné angažmá v amnestii byl říjnový rozhovor s prezidentem Klausem, který se amnestie týkal jen okrajově a na základě něhož jsem poskytl počty vězňů,“ dodal ministr. Ten považuji za naprosto neuvěřitelné, že z vyjádření jednoho zjevně ne zcela svéprávného úředníka, vznikla taková mediální aféra.“

Novoroční amnestie
Amnestie osvobodila šest a půl tisíce odsouzených. Pobouření vyvolal zejména článek dvě, který zrušil obvinění starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici, a zastavil hospodářské kauzy s miliardovými škodami. Může tak například skončit objasňování části kauzy H-System či případu soudce Jiřího Berky. Dopady amnestie se snaží alespoň zčásti zvrátit i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, žalobci za abolici kritizov ali Klause od začátku.