Nečas: Odvody podnikatelů se nesmí zvyšovat

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Občanští demokraté chtějí snížit administrativní zátěž podnikatelů a firem do roku 2014 tak, aby ve srovnání s rokem 2005 klesla o třetinu. Na dnešní stranické ideové konferenci v Hradci Králové to prohlásil předseda strany a premiér Petr Nečas. Odmítl naopak znovu snahy zvyšovat odvody živnostníkům a snižovat jim výdajové paušály. Připustil ale, že pro uplatnění paušálů by mohly být zavedeny stropy.

Nečas uvedl, že v některých regionech je drobné živnostenské podnikání časti jedinou možností, jak zajistit práci pro sebe a vytvořit místa pro jiné. „Proto musíme odmítnout opakované snahy zvyšovat odvody právě drobným podnikatelům a živnostníkům či snížení výdajových paušálů,“ prohlásil Nečas.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. Podle Nečase je ale diskuse o tom, jak zabránit jejich zneužívání legitimní. Jde například o možnost je omezit shora či zdola.

Je podle něj možné určit například roční maximální možný obrat, do jehož výše by bylo možné paušály uplatňovat. Tím by se omezilo využívání paušálů u sdružení fyzických osob, kam patří například právní kanceláře nebo poradenské firmy. Strop pro uplatnění paušálů odhaduje na pět až 20 milionů korun ročního obratu, řekl pak na tiskové konferenci.

S plánem na snížení výdajových paušálů na úroveň roku 2005 přišel ministr financí Miroslav Kalousek. Snížení paušálů má být součástí chystaného balíčku změn, které připravuje Kalouskův úřad a jejichž cílem je zlepšit bilanci státního rozpočtu. Loni stát podle ministerstva kvůli benevolentním paušálům vybral na dani z příjmu od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) 2,9 miliardy korun, což bylo o 2,6 miliardy méně, než plánoval.

Strana soukromníků ČR navrhuje, aby se paušály už nevztahovaly na OSVČ s ročním obratem nad 25 milionů korun. Současně chce zamezit daňovým únikům zdola, například ve formě neoprávněného vykazování nulových zisků.

Nečas: Nejlepší sociální politikou je vytváření pracovních míst

Nečas se chce soustředit na omezování nadbytečné byrokracie. Je podle něj nutné zrušit stovky zbytečných paragrafů a uskutečnit hloubkový audit u přijaté evropské legislativy a navrhovat takové změny, které z ní odstraní „nadbytečný administrativní balast“. Uvedl také, že jen v letech 2005 až 2010 se podařilo snížit administrativní zátěž podnikatelů o 16 procent, což jim ročně ušetřilo víc než 12 miliard korun.

Nečas také řekl, že nejlepší sociální politikou je vytváření pracovních míst. Chce proto přepracovat a zjednodušit zákoník práce. „Bude nezbytné buď velmi dramaticky novelizovat stávající zákoník práce nebo podle našeho názoru vypracovat úplně nový. Jsme přesvědčeni, že tam, kde v současné době potřebujeme 400 paragrafů, je možné mít zákoník práce po přijetí občanského zákoníku, který zeštíhlí a bude mít jen 150 paragrafů,“ uvedl Nečas.

Chce také změnou zákonů prosazovat pružnější formy zaměstnávání. Jako příklad uvedl tzv. „job sharing“, kdy se o jedno místo dělí víc lidí, nebo práci na zavolanou, kdy si zaměstnavatel se zaměstnancem budou moci dohodnout časové rozložení práce. Zaměstnanec a zaměstnavatel by se rovněž mohli vyplatit z výpovědní doby, kterou by tak bylo možno ukončit dříve, než ukládá zákon.