Nečas prosadil unijního tajemníka, TOP 09 žádá smírčí řízení

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Vláda dnes proti vůli TOP 09 schválila zřízení funkce státního tajemníka pro Evropskou unii, kterým bude dosavadní šéf evropské sekce Úřadu vlády Vojtěch Belling. Vznik postu prosazoval premiér Petr Nečas, podle nějž vyplývá z koaliční smlouvy. Naopak ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se bojí vzniku ministerstva pro evropské záležitosti, jeho strana požaduje koaliční smírčí řízení.

„Kolegové z TOP 09 s tím vyjádřili nesouhlas. Jejich názor je (takový), že je to porušení koaliční smlouvy. Další dvě koaliční strany si to nemyslí,“ řekl po jednání Nečas.

ODS návrh na vznik funkce předložila minulý týden, kdy ministři za TOP 09 svou nepřítomností na vládních jednáních protestovali proti výroku dnes již bývalého personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory.

Nečas si myslí, že úřad koordinující evropskou politiku by měl být podřízen předsedovi vlády. „Za tuto koordinaci odpovídá předseda vlády a bude se jí věnovat jemu podřízený útvar. Ten bude úzce spolupracovat s ministerstvem zahraničí, tak to stojí v programovém prohlášení vlády,“ dodal Nečas. Připomněl, že v Evropské radě zasedají podle Lisabonské smlouvy výhradně předsedové vlád.

Podle Schwarzenberga je ale vznik nového úřadu součástí nepřetržité snahy o přesun kompetencí od ministerstva zahraničí na úřad vlády. „Postup pana ministerského předsedy považujeme za vážné narušení důvěry koaličních partnerů. Jako příklad dávám, že poslední verze té změny jednacího řádu vlády byla vložena dnes v devět hodin ráno, kdy také začalo jednání vlády, takže nebyla nejmenší možnost se tím zabývat, což je na pováženou,“ řekl Schwarzenberg.

K zahraniční police vlády obecně je kritická opoziční ČSSD. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek dnes prohlásil, že neschopnost ODS a TOP 09 dohodnout se na zahraniční politice umožňuje, aby do ní vstupoval prezident Václav Klaus a působil v ní svými názory chaos.

Spor o úřad státního tajemníka pro EU se rozhořel krátce po vzniku současné vlády. Schwarzenberg dlouhodobě tvrdí, že by tak „zadními dvířky“ mohlo vzniknout nové ministerstvo. Zvláštního ministra pro evropské záležitosti má devět zemí z evropské sedmadvacítky.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.