Nečas proti evropským plánům. Nelíbí se mu sjednocování daní ani eurobond

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Česká vláda nepodporuje harmonizaci přímých daní v rámci Evropské unie. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Nečas. Přímé daně jsou podle něj důležitým prvkem konkurenceschopnosti jednotlivých států.

„Těžko ale můžeme zabránit skupině států, které by se rozhodly tyto kroky provést. My jsme ale přesvědčeni, že otázka daní je i otázkou konkurenceschopnosti,“ uvedl premiér.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na úterní schůzce navrhli větší integraci eurozóny a společnou ekonomickou vládu v čele s prezidentem. Sladit by se prý měly jednotlivé země také v otázce daní. Sarkozy řekl, že ministři financí byli osloveni, aby připravili návrh na zavedení jednotného daňového základu u daní z příjmu právnických osob. V Německu a Francii by tak mohly být daně sladěny od roku 2013. Návrh se dále zamlouvá hlavně Španělsku a Itálii.

Skepticky se vláda podle také Nečase dívá i na vydávání společných dluhopisů pro celou eurozónu, tedy země platící eurem. „Pro ty země, které mají slušnou nízkou úroveň úrokových sazeb u svých dluhopisů, by to bylo velmi nevýhodné. Jde například o Německo, Nizozemsko nebo Rakousko,“ uvedl.

Premiér ale zároveň upozornil, že Česko podporuje všechny kroky, které povedou k větší rozpočtové disciplíně evropských států. „Diskuze o opatřeních k vynutitelnosti dodržování pravidel jde dobrým směrem. Pravidla musí být vymahatelná,“ uvedl.

Opoziční sociální demokraté prohloubení integrace podporují

Opoziční stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) naopak vydávání evropských obligací vítá. „Euro obligace nutně potřebuje, a pokud je EU nebude schopna vydat, Česká republika by neměla do eurozóny vstupovat,“ uvedl.

Mládek současně přivítal dohodu mezi francouzským prezidentem Sarkozym a německou kancléřkou Merkelovou o vzniku evropské hospodářské vlády.

„Vznik ekonomické vlády v rámci evropské měnové unie je logickým důsledkem vývoje pokračující evropské integrace,“ uvedl Mládek. Tento krok podle něj může částečně řešit rozpočtové problémy eurozóny, kterou v současné době výrazně oslabují někteří její slabší členové, jako například Řecko.