Nečas ujistil Klause, že restituce neprolomí hranici února 1948

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Vládní návrh majetkového vyrovnání s církvemi nenese riziko prolomení restituční hranice 25. února 1948 a nezmění postavení ČR v případných nových soudních sporech o restituční nároky. Premiér Petr Nečas to napsal v dopise prezidentu Václavu Klausovi. Argumentuje mimo jiné tím, že zákon vychází z už platných restitučních zákonů a období, na které se vztahuje, jasně vymezuje.

Klaus žádal od Nečase osobní záruku, že zákon restituční hranici 25. února 1948 neprolomí. Ve středu premiérovi adresoval dopis, v němž mimo jiné uvedl, že ho velmi znepokojují obavy řady občanů i právních odborníků z možného prolomení restituční hranice 25. února 1948. Osobní garance premiéra prý pro něj bude důežitá pro případný podpis zákona.

Podle Nečase jsou neopodstatněné i obavy, že by zákon mohl zpochybnit poválečné poměry zařazením revize první pozemkové reformy. Úplné shodné ustanovení podle něj obsahuje dodnes platný zákon o půdě. „Podle tohoto zákona se vracel majetek všem fyzickým osobám. Tedy všechna potenciální zpochybnění rozhodného období mohla, a byla už v uplynulých dvaceti letech použita a neměla úspěch. Z tohoto hlediska zákon o vyrovnání s církvemi nepřináší nic nového, co by mohlo vést k prolomení rozhodné hranice,“ uvedl premiér.

Nečas upozornil také na to, že zákon byl ve sněmovně upřesněn tak, aby církve musely prokazovat nárok na vracený majetek tím, že doloží jeho vlastnictví v období 25. února 1948 až 1. ledna 1990. „U každé žádosti o vydání bude pozemkový úřad provádět srovnávací sestavení parcel, to znamená, že porovnává údaje z pozemkového katastru, který platil v roce 1948, s údaji z dnešního katastru nemovitostí,“ uvedl premiér. Nečas je prý proto podle svého „nejlepšího vědomí a svědomí“ přesvědčený, že zákon nemůže hranici 25. února 1948 prolomit.

Vyrovnání s církvemi nemůže otevřít cestu k novým restitučním nárokům i pro to, že český Ústavní soud i Evropský soud ve Štrasburku už dříve rozhodly, že restituce není právní nárok a musí na ni být přijatý zvláštní zákon.

Premiér Klausovi na jeho veřejně vyjádřené pochybnosti o zákoně odpověděl až po několika dnech. Odpověď zveřejnil den před začátkem sněmovní schůze, na níž bude Sněmovna o majetkovém vyrovnání rozhodovat. Zákon jí vrátil levicový Senát a ostře ho kritizují opoziční ČSSD, KSČM i Věci veřejné.

Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí (FŽO) dnes naopak podobně jako premiér Klause ujistily, že chystané majetkové vyrovnání církví neprolomí restituční hranici 1948. Požádaly ho, aby pod něj připojil svůj podpis, pokud ve Sněmovně uspěje. Nečasovi církve daly slovo, že nebudou limit 25. února 1948 nijak zpochybňovat.