Nečas vymění posledního původního ministra za ODS, odchází Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra v projevu před delegáty kongresu oznámil, že nebude obhajovat post místopředsedy strany.   (Foto ČTK)

Ministr obrany Alexandr Vondra v projevu před delegáty kongresu oznámil, že nebude obhajovat post místopředsedy strany. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

15. prosince 2010 - Kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP) oznámil rezignaci ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Prezident Václav Klaus demisi přijal 21. prosince a 17. ledna 2011 jmenoval novým šéfem resortu starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu (ODS).  (Foto Profimedia.cz)
21. dubna 2011 -  Vládu opustil ministr dopravy Vít Bárta (demisi podal 8. dubna), Klaus jmenoval ministrem dopravy Radka Šmerdu. (Foto Profimedia)
Bývalý ministr vnitra Radek John (VV), který zůstal vicepremiérem s pověřením řídit boj proti korupci, předal 17. května 2011 Nečasovi rezignaci na funkci. Ve vládě prý necítil dostatečnou podporu pro boj proti korupci a s premiérem se neshodl na personálním obsazení týmu svých spolupracovníků. Prezident demisi přijal 20. května.  (Foto Profimedia)
Klaus 1. července 2011 jmenoval ministrem dopravy pražského manažera VV Pavla Dobeše. Ten nahradil Šmerdu, který rezignoval 30. června. (Foto E15)
4. října 2011 - Premiér překvapivě navrhl odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS). Svůj krok vysvětlil dlouhodobou nespokojeností s Fuksovou prací. Fuksovi vyčetl například chyby při správě lesů a to, že málo hájil ve vládě stanoviska ODS. Fuksu 6. října v čele ministerstva nahradil bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (rovněž ODS).  (Foto Profimedia)
12
Fotogalerie
Alexandr Vondra (ODS) končí jako ministr obrany. Z vlády odejde k 7. prosinci, oficiálně proto, že ztratil důvěru voličů. Premiér Petr Nečas (ODS), který dnes práci končícího ministra ocenil, prý už má svou představu o nástupci, veřejně ji ale neřekl. Opoziční politici v reakcích poukazovali na případ předražených zakázek z doby českého předsednictví EU, někteří ale ocenili i Vondrovu odbornou kompetenci.

„Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje ke své práci především dvě věci, jednak kompetenci a jednak důvěru voličů. Senátní volby letos na podzim ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám,“ prohlásil v poledne Vondra.

O jeho odchodu se od říjnových senátních voleb, v nichž ministr své křeslo v horní parlamentní komoře neuhájil, často spekulovalo. Potvrzení, že Vondra ve vládě skutečně skončí, dnes ještě před jeho společnou tiskovou konferencí s premiérem Nečasem prosáklo do médií ze stranických zdrojů.

Vondra byl posledním ministrem ODS, kterého Nečas ve své vládě ještě nevyměnil. Z původní patnáctičlenné Nečasovy vládní sestavy zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra.

Novinářům ministr řekl, že odejít se rozhodl už po prohraných volbách. Zůstal ale prý kvůli přípravě rozpočtu armády na příští rok, plánovaným setkáním s americkým protějškem a jednáním kolem budoucnosti nadzvukového letectva. V pondělí se Vondra ještě zúčastní jednání Bezpečnostní rady státu, která by se kromě jiného měla věnovat tomuto tématu.

Vondru ve čtvrtek přijme prezident a vrchní velitel českých ozbrojených sil Václav Klaus. Pro někdejšího chartistu a velvyslance v USA je konec ve vládě dokončením jeho politického pádu z letošního podzimu, kdy po prohře v senátním obvodu neuhájil ani pozici místopředsedy ODS.

Nečas: Nástupce? Představu mám

Premiér dnes o Vondrově nástupci nechtěl s novináři vůbec hovořit. Opakoval pouze, že svou představu už má. Sněmovními kuloáry se celý den jako jméno možné kandidátky neslo jméno vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM). Opoziční politici zároveň neskrývali, že se by se jim taková případná nominace nezamlouvala. Sama Peake odmítla o vládních změnách spekulovat, s Nečasem má ale šéfka nejmenší vládní strany do 10. prosince vyřešit ještě obsazení místa ministra dopravy.

Nečas dnes Vondru označil za nejlepšího ministra obrany posledního dvacetiletí a jednoho z nejschopnějších českých politiků v zahraničních a bezpečnostních otázkách. Podobně Vondru ocenil také ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Odbornou kompetenci končícího ministra ale kladně ohodnotil také stínový ministr obrany za opoziční ČSSD Jan Hamáček, pro něhož prý bylo ctí se s Vondrou odborně a politicky utkávat v parlamentu. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka ale poznamenal, že Vondra ve vládě dávno neměl být. Odejít měl podle něj kvůli kauze Promopro, tedy předražených zakázek z doby českého předsednictví EU, která poškodila celé jeho další působení ve vrcholné politice.

Aféra se týká doby, kdy ve vládě Mirka Topolánka (ODS) Vondra působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovědný za přípravu předsednictví. Vondra se hájil tím, že u zakázek přidělených Promopru neznal detaily. Policie v kauze obvinila 12 lidí, Vondru ne.

„Svědomí mám čisté, je to věc z minulosti. Ale samozřejmě reflektuji, politik prostě musí reflektovat i to, jak se jeví jeho činnost, jak se o něm mluví, jak se o něm píše,“ řekl o případu Vondra dnes.