Nečasovi hrozí druhé obvinění. Spolu s ním se mohou svézt i Bendl a Poul

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a olomoucké Vrchní státní zastupitelství stupňuje svůj protikorupční boj. K Janě Nečasové (dříve Nagyové), lobbistovi Ivu Rittigovi a právníkům Davidu Michalovi a Tomáši Jindrovi, kteří jsou obviněni z ohrožování utajovaných informací, totiž mohou v horizontu dní přibýt ještě další dva až tři stíhaní lidé. Týdeníku Euro tyto informace potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje z policejních a justičních kruhů.

Policie stíhá lobbistu Rittiga jako koncového příjemce informací z utajované zprávy Bezpečnostní informační služby. Právníci Michal a Jindra měli být předposledním článkem údajného předávání strategických důvěrných informací. Nagyová měla být jako pravá ruka premiéra informátorem o úroveň výš, proto ji hrozí vyšší trest.

Vše potvrdil náměstek olomoucké prokuratury Pavel Komár. „Zahájení byla doručena čtyřem osobám, jedné pro zločin ohrožení utajované informace se sazbou dva až osm let. Tři další osoby mají trestný čin pouze v prvním odstavci, z nich dvě jsou stíhány pro návod k tomuto trestnému činu a jedna osoba pro trestný čin jako takový. V těchto případech je sazba nula až tři roky, nebo peněžitý trest,“ uvedl.

Hledají se klíčoví podezřelí

Policie vyšetřuje nejenom únik utajovaných informací, ale i možné zneužití pravomocí uřední osoby, ze kterého ale zatím nikdo nebyl obviněn. V rébusu ovšem chybí klíčoví podezřelí, páchající takzvaný zdrojový trestný čin. Tedy lidé, kteří se dostali do přímého styku s utajovanými zprávami BIS. A těmi mají podle policie pravděpodobně být bývalý premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Petr Bendl. Obviněný právník Tomáš Jindra byl jeho poradcem.

Kvůli této záležitosti byl tento týden vyslechnut bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Nečas by podle neoficiálních informací měl jít k výslechu příští týden. „O žádném takovém výslechu takovém nevím,“ reagoval ale pro týdeník Euro Nečas. Podle policejní konstrukce měly téct informace od Nečase dál přes Nagyovou, teoreticky Poula a Nagyovou, a od Bendla přes právníka Jindru.

Policie nemá podle informací týdeníku Euro v této záležitosti žádné hmatatelné důkazy o tom, že by byly vyneseny kopie zpráv kontrarozvědky. A kopie nenašla ani při rozsáhlých domovních prohlídkách, které rozpoutala loni v létě v rámci aféry, která svrhla vládu Petra Nečase. Detektivové se teď podle zjištění týdeníku Euro snaží spárovat odposlechnuté telefonické rozhovory zmiňovaných aktérů s konkrétními výstupy tajné služby, které se dostaly na Úřad vlády. V nich mohly padat některé informace blížící se výstupům z BIS, ale mohlo jít i o veřejně známé informace z politických kuloárů.

Podle informací týdeníku Euro si zatím nikdo z obviněných text obvinění, který je v režimu „vyhrazené“, z obavy kvůli dalšímu postihu nepřevzal, ale jen jej podepsali. „Stížnosti proti obviněním budou proto obhájci sepisovat v prostorách ÚOOZ, aby jejich klienti nebyli ohroženi dalším obviněním,“ potvrdil týdeníku policista, který si z obav před služebním postihem nepřál být jmenován.

Případné vydání Bendla by komplikovaly tajné informace

Zmiňovaná vlna obvinění je už čtvrtou větví aféry kolem Jany Nagyové (Nečasové). V té iniciační - kmotrovské - byl zatím obviněn pouze bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek. Detektivové mu kladou za vinu, že měl hatit vyšetřování podezřelého konta lobbisty a politického podnikatele Romana Janouška ve Švýcarsku.

Druhá větev lidem superdetektiva Roberta Šlachty a šéfa olomouckých návladních Ivo Ištvana - politická korupce - prakticky padla, když poslance ODS, kteří měli být upláceni posty ve státní správě za to, že se vzdají mandátu, shodil kvůli obdobě imunity (indemnitě) Nejvyšší soud. Obvinění z podplácení si tak vyslechl jen expremiér Petr Nečas.

Případ s údajným sledováním expremiérovy manželky Radky Vojenským zpravodajství je už notoricky známý. Přestože policie slibovala obžalobu na podzim, do dnešního dne dokončena nebyla.

Pokud budou chtít policisté v rámci čtvrté větve obvinit i exministra zemědělství Petra Bendla, budou muset požádat o zbavení imunity Poslaneckou sněmovnu. Ale vzhledem k tomu, že vyšetřování je vedeno ve „vyhrazeném“ režimu, nebudou to mít detektivové a žalobci, pokud skutečně požádají o Bendlovo vydání, s případným přesvědčováním Sněmovny o hlasování o vydání snadné. Vyzrazením utajovaných skutečností by se totiž sami mohli vystavit trestnímu stíhání.