Nečasovi v nové vědecké radě ÚSTR vadí bývalí komunisté a odpůrci ústavu

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas (ODS) kritizuje složení nové vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Nečas tvrdí, že v radě jsou bývalí komunisté a odpůrci vzniku ústavu. Hlavní rada ústavu zvolila tento týden nových 12 členů vědecké rady, která je poradním orgánem instituce. Předchozí vědecká rada odešla na protest proti tomu, že byl odvolán ředitel Daniel Herman. Úkolem ÚSTR je nestranně zkoumat dobu nesvobody. O činnost instituce se nyní přou hlavně mezi vládní ODS a opoziční ČSSD.

Rezignace všech členů původní vědecké rady obsazené „nezpochybnitelnými a nezávislými osobnostmi“ podle Nečase „jasně ukázala, co se v ústavu děje“. „Dnes ve vědecké radě figurují jména bývalých dlouholetých členů KSČ a odpůrců vzniku ústavu, dokonce i lidí, kteří za totality vyučovali dějiny KSČ v Ústavu marxismu-leninismu, to hovoří samo za sebe,“ uvádí Nečas bez uvedení konkrétních jmen ve stanovisku, které dnes poskytl úřad vlády.

Podle zdroje ČTK má Nečas na mysli Jana Rataje, Petra Pitharta, Viléma Prečana a Oldřicha Tůmu.

Předsedkyně hlavní rady ÚSTR Petruška Šustrová Nečasovy výhrady odmítla. „Premiér zřejmě neuznává, že člověk může změnit smýšlení. Poznala jsem v disentu mnoho bývalých komunistů a nemohu proti nim říct ani slovo, naopak si jich vážím,“ řekla Šustrová.

Nečas už dříve obvinil ČSSD, že před budoucí vládní spoluprací s KSČM chce ovládnout ÚSTR a Archiv bezpečnostních složek s dokumenty bývalé Státní bezpečnosti. Sociální demokraté to ostře odmítli a naopak tvrdí, že téma ÚSTR politizují občanští demokraté.

Mezi členy nové vědecké rady jsou například historik a vedoucí exilového Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury v Scheinfeldu-Schwarzenbergu Vilém Prečan, disident, politik, historik Petr Pithart (KDU-ČSL), ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma či francouzská historička žijící ve Vídni Muriel Blaiveová, která dříve usilovala o křeslo ředitelky ústavu, nebo překladatel a chartista Tomáš Vrba.

V předchozí odstoupivší patnáctičlenné vědecké radě byl například kardinál Miloslav Vlk, historici Michal Lukeš, Ladislav Bukovszky, šéf Ústavu národní paměti ve Varšavě Łukasz Kamiński a profesor michiganské univerzity Jan Kmenta.

Situace v ÚSTR je v poslední době napjatá. Spory o ÚSTR vyvrcholily odvoláním ředitele Hermana a jmenováním Pavly Foglové. Nová ředitelka následně odvolala několik dalších zaměstnanců. Vládní ODS a opoziční ČSSD se navzájem obviňují z úsilí o politický vliv na instituci. Proti změnám se postavila i část zaměstnanců. Hlavní radu, která například volí ředitele ÚSTR, vybírá Senát, v němž má nyní převahu levicová opozice.