Nečasův kabinet jde do boje o přežití

sněmovna, Petr Nečas

sněmovna, Petr Nečas Zdroj: CTK

Dolní komora parlamentu, respektive její vládní část, se na zářijové schůzi schází kvůli jedinému úkolu – přehlasovat senátní veto u zákona o církevních restitucích a daňových zákonů. Zvyšování daní vyvolává nevoli především u poslanců ODS. A to přesto, že jednou už pro balíček, bez kterého není možné dál konsolidovat státní finance a snížit rozpočtový schodek pod tři procenta HDP, zvedli ruku.

Premiér Petr Nečas proto už minulý týden začal zvyšovat tlak: „Pokud nebudou schváleny reformní zákony, odmítám být v čele vlády, která je jenom proto, aby byla,“ prohlásil.

Největší Nečasův oponent momentálně dlí na Hradě. Prezident Václav Klaus, který opakovaně zvyšování DPH označil za ekonomický nerozum, včera opět nepřímo apeloval na poslance: „Já doufám, že sněmovna bude rozhodovat vážně a zodpovědně a všechno další je další.“ Zda by návrh vetoval, schválí-li jej sněmovna, nechtěl předjímat.

O dvou klíčových normách – církevních restitucích i DPH – bude před zahájením pléna jednat poslanecký klub ODS. Stále není jisté, že hlavně daňové změny podpoří všichni jeho členové. Zvýšení sazeb DPH má do státní kasy přinést až šestnáct miliard.

Mezi zákony, které Senát zamítl, je i návrh, který umožní zavést od příštího roku druhý pilíř důchodového systému, tedy spoření v důchodových fondech.

Potřebu odpovědět na množící se dotazy, zda hodlá shodit vládu, už minulý týden pocítil i bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, nad jehož hlasováním vládnou největší pochyby. Učinil tak na své facebookové stránce, jestli zvedne ruku pro zvýšení daní, ale nenapsal. Pouze poznamenal, že „balíček považuje za špatný, naprosto však nerozumí tomu, proč by vláda ODS měla padnout kvůli neschválení balíčku, který jde proti programu ODS“.

Čtěte také:

Ekonomika příští rok poroste, věří Kalousek

Schodek rozpočtu je nižší než loni. Výběr DPH se prý lepší

ÚS: Majetkové nároky církví mohou projednávat soudy

Na přehlasování Senátu potřebuje vládní koalice 101 hlasů. Teoreticky jí tuto většinu zaručuje poslanec Věcí veřejných , který bude hlasovat pro návrhy. Všichni ostatní členové klubu VV budou proti, stejně tak sociální demokraté a komunisté.

O čem budou poslanci hlasovat

DPH

Růst sazeb ze 14 na 15 procent, a z 20 na 21 procent. Sazby mají platit dočasně, na roky 2013 až 2015. Od roku 2016 se sazby mají podle původního plánu sjednotit na 17,5 procenta.

Daň z příjmů

Daň z příjmů se i v roce 2013 bude počítat podle současných pravidel. Lidé, kteří vydělávají přes 100 tisíc korun hrubého měsíčně, budou nad tuto hranici odvádět sedm procent jako „solidární příspěvek“. Skončí také stropy na zdravotní pojištění.

OSVČ

Pokud osoby samostatně výdělečně činné budou využívat takzvané výdajové paušály, nebudou moci od příštího roku současně využít daňovou slevu na dítě či manžela nebo manželku. Paušály ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) nově půjde využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun.

Penze

Důchody budou v příštích letech růst o třetinu reálné mzdy a o třetinu inflace. Pracující důchodci ze svých přivýdělků nebudou moci odečítat základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun.

Zákon o vyrovnání státu s církvemi

Církve by měly dostat zhruba polovinu svého historického majetku, který je v držení státu, a to v hodnotě asi 75 miliard. Musí ale prokázat, že na majetek mají nárok a že jim byl zabrán mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. Za nemovitosti, jež náleží obcím, krajům či soukromníkům, mají církve získat náhradu 59 miliard během 30 let. K této částce by se připočítávala inflace. Stát postupně přestane platit duchovní.