Necelá třetina českých firem čeká oživení svého podnikání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mish Sukharev, Flickr.com (CC BY 2.0)

Necelá třetina českých firem očekává v následujícím půlroce oživení svého podnikání. Většina malých a středních podniků (62 procent) si ale zatím zachovává spíše rezervovaný pohled a očekává stagnaci. V celoevropském měřítku počítá téměř polovina malých a středních podniků se zlepšením. Vyplývá to evropského průzkumu poradenské společnosti EY mezi malými a středními podniky European Mid-Market Barometer.

„Zahraniční malé a střední firmy již pociťují ekonomické oživení a jsou ohledně své budoucnosti značně optimistické. Očekávané změny k lepšímu se v evropských zemích nejčastěji objevují v sektoru služeb a ve zpracovatelském průmyslu. České firmy, které se v průběhu krize většinou soustředily hlavně na snižování nákladů, si již velmi často vytvořily určitou rezervu a začínají opět investovat. V průměru ale předpokládají růst obratu jen o 1,4 procenta,“ uvedl výkonný ředitel oddělení fúzí a akvizic EY v ČR Petr Kříž.

Velká většina malých a středních podniků v Evropě i v ČR (více než 90 procent) hodnotí aktuální stav své společnosti jako poměrně stabilní. Z toho jedna ze tří společností se hodnotí i jako naprosto stabilní, zatímco jen zhruba jedna ze sta firem v tuzemsku i v Evropě vnímá svůj současný stav jako velmi kritický.

Ve zlepšení ekonomického vývoje věří 44 procent firem

V otázce vývoje ekonomických podmínek jsou české podniky naopak optimističtější než evropské firmy. V další zlepšení situace věří v ČR 44 procent z nich, zatímco v Evropě je to jen každá třetí firma. České malé a střední podniky vidí cestu ke zlepšení zejména ve snižování byrokracie. Snížení daní uvádějí až na druhém místě. Ani v tomto případě se tak neshodují s většinou Evropy, kde firmy požadují jednoznačně nejvíce právě snížení daní.

„Podnikatelé v ČR již delší dobu poukazují na problém vysoké úrovně byrokracie a příliš obsáhlé administrativy vyžadované státem. Zahájení podnikaní, jednání s úřady nebo třeba jen spočtení a podání daňového přiznání trvá v naší zemi zbytečně dlouho. Zejména v kontextu doby, kdy jsou digitální technologie a online řešení v komerční sféře standardem,“ dodal Kříž.

Podnikatelé v ČR již delší dobu poukazují na problém vysoké úrovně byrokracie

Velmi zajímavé budou v nadcházejícím roce české podniky pro investory. Česko v oblasti plánovaného navyšování investic do sektoru malých a středních firem zaujímá šesté místo v Evropě. Investice do svého podnikání zde chce navyšovat dokonce 32 procent firem. V porovnání s evropskými středně velkými firmami je to o tři procentní body více.

Studie European Mid-Market Barometer byla vytvořena jako první celoevropský průzkum oblasti malých a středních podniků. Průzkum je založen na reprezentativním vzorku 6000 středně velkých podniků v 21 zemích Evropy včetně České republiky. Vybraný vzorek obsahoval firmy s ročním obratem mezi 30 a 500 miliony eur (800 milionů až 13,6 miliardy korun). Telefonický průzkum provedl nezávislý institut pro výzkum trhu (německý Valid Research) v listopadu a prosinci 2014.