Nejatraktivnější města světa: Vede New York, Praha spadla na 51. příčku

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

Na stupních vítězů žebříčku měst, které jsou nejatraktivnější z hlediska globálního kapitálu, lidí a inovací, se umístil New York následovaný Londýnem a Paříží. V žebříčku Global Cities Index, který sestavuje poradenská společnost A.T. Kearney, tak zůstávají nejatraktivnějšími městy loňští vítězové. Praha skončila až v šesté desítce, ale podle studie má relativně dobré předpoklady k růstu.

Studie Global Cities Index hodnotila světové metropole podle 27 měřítek v 5 hlavních kategoriích: podnikatelská aktivita, lidský kapitál, dostupnost informací, kulturní vyžití a politická angažovanost. V první desítce se kromě zmíněných měst umístilo Tokyo, Hong Kong, Los Angeles, Chicago, Singapur, Peking a Washington. Oproti loňsku si v elitní desítce prohodili místa jen Peking a Singapur.

Mezi 125 hodnocenými městy se naopak oproti roku 2014 propadla Praha, a to o 4 příčky. Patří ji tak 51. místo za 50. Káhirou a těsně před Budapeští a Rio de Janeirem. Důvodem propadu je především větší konkurence, letos totiž bylo hodnoceno o 41 měst více, než loni. „Praha si v celkovém skóre polepšila, nahoru se však derou i další města. Naše hlavní město si vedlo dobře především v oblasti lidského kapitálu. Pro úspěch v této kategorii je důležitá stále rostoucí úroveň a množství lidí s vysokoškolským vzděláním,“ říká Jiří Steif, řídící partner pražské kanceláře A.T. Kearney.

žebříčekžebříček | msc

Kromě tohoto žebříčku sestavuje A.T. Kearney nově ještě Global Cities Outlook. Tedy pohled na to, jaký mají města potenciál v následujících 10 až 20 letech. Zde se hodnotí podle 13 měřítek v kategoriích úrovně sociálních služeb, ekonomiky, inovací a stability.

V tomto žebříčku je lídrem San Francisko především kvůli velkému množství inovativních firem. Do top 10 pak kromě New Yorku a Londýna patří Boston, Curych, Houston, Mnichov, Stockholm, Amsterdam a Soul. Praha je na velmi slušné 37. příčce, a to například před Varšavou i Vídní. „Pro českou metropoli je toto hodnocení velmi dobrým příslibem pro lepší umístění v budoucnosti,“ uzavírá Jiří Steif z A.T. Kearney.