Nejen Tchaj-wan. Čeští politici se rozletí do světa. Kambodža, Saúdská Arábie, Korea...

Monika a Andrej Babišovi nastupují do vládního speciálu na cestu do Finska v roce 2018.

Monika a Andrej Babišovi nastupují do vládního speciálu na cestu do Finska v roce 2018. Zdroj: Úřad vlády

Monika a Andrej Babišovi ve vládním speciálu na cestě do Finska v roce 2018.
Prezident Miloš Zeman na návštěvě Číny v roce 2017.
Prezident republiky Miloš Zeman při odletu do zahraničí v roce 2015.
Vládní letoun Challenger.
Vládní letoun Challenger.
9
Fotogalerie

Kvůli koronavirové krizi museli prezident, členové vlády, poslanci a senátoři zrušit desítky pracovních cest do zahraničí a státních návštěv. Obnovení osobních jednání za hranicemi připouštějí na podzim. Stát za tyto cesty platí miliony korun ročně. Mezi ministry se ale nyní ozývá i názor, že pandemie ukázala, že se dá na drahých cestách do zahraničí ušetřit.

Cestováním nabité jaro měla mít mimo jiné ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která kvůli pandemii zrušila návštěvu New Yorku i evropských zemí, například Belgie, Německa, Švýcarska a Chorvatska.

„Cesty do zahraničí jsou pro tuto chvíli reálné nejdříve od září, samozřejmě s ohledem na to, jak se epidemiologická situace vyvine,“ řekla mluvčí rezortu Andrea Vašáková.

Chorvatsko figurovalo v plánech mnoha dalších ministrů i premiéra Andreje Babiše. Nešlo však o nějaký vládní teambuilding u moře – země totiž v první polovině tohoto roku předsedá Radě EU.

S návštěvou Německa, které předsednictví po Chorvatech od července převezme, ministři opatrně počítají. Reálná jsou také další unijní jednání v Bruselu a Lucemburku. Na ně se chystají například ministři zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) nebo financí Alena Schillerová (ANO).

Mimo Evropu se chystají předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nebo šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „V prvním pololetí jsme kvůli pandemii museli zrušit většinu cest, například do Kanady, Latinské Ameriky či na Balkán,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. „Cesty na druhé pololetí teprve plánujeme. Výhledově by mělo jít například o Saúdskou Arábii či Jižní Koreu,“ dodala.

Babiš plánoval na jaře cestovat jen po Evropě. „Ve druhém pololetí tohoto roku předseda vlády předběžně počítá s účastí na summitu Asia-Europe Meeting v Kambodži,“ uvedla mluvčí vlády Jana Adamcová s tím, že bude záležet na protistraně, zda akci s ohledem na pandemii uskuteční. Summit Číny se středoevropskými a východoevropskými zeměni, kam chtěl letět v dubnu prezident Miloš Zeman, byl odložen na neurčito.

Plánované cesty politiků do zahraničí:

Plánované podzimní cesty českých politiků do zahraničíPlánované podzimní cesty českých politiků do zahraničí|E15

Do zahraničí se chtějí na podzim podívat i poslanci a senátoři. Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) potvrdil, že povede podnikatelskou misi na přelomu srpna a září na Tchaj-wan. Na stejné místo chce vyrazit o měsíc později senátor Jiří Drahoš (za STAN), tentokrát s vědeckou delegací.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) své cesty teprve plánuje, zrušit musel například cestu do Arménie a Gruzie. Naopak poslanci z výboru pro životní prostředí nevzdali záměr vydat se na Grónsko, mimo jiné zkoumat pižmoně, a cestu si odložili na podzim.

Politici ke svým cestám využívají vládní letouny i komerční linky, stát za zahraniční cesty ústavních činitelů ročně zaplatí několik milionů korun. „Pandemie nám ukázala, že se dají dělat videokonference a nemusí se tolik létat po světě. Viděl bych tam prostor na šetření,“ míní ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).