Nejnižší důchody jsou na Olomoucku, nejvyšší v Praze. Liší se o tisícovku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Průměrný starobní důchod se v jednotlivých krajích Česka výrazně liší. Rozdíl dosahoval až 1100 korun. Nejvyšší průměrnou penzi měla Praha, nejnižší Olomoucký kraj. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Průměrný důchod v republice dosahoval na konci loňska 11 075 korun, konci letošního září pak 11 334 korun. Starobní penzi pobíralo přes 2,3 milionu lidí.

Nad průměrný celorepublikový důchod se dostaly tři kraje - Praha s částkou 11 837 korun, Středočeský s 11 194 korunami a Moravskoslezský s penzí 11 135 korun. V průměru nejnižší důchod se vyplácel v Olomouckém kraji, a to 10 736 korun.

Při srovnání okresů rozdíl dosahoval až 1600 korun. Nejvyšší penze dostávali lidé v Praze 6. Pobírali průměrně 12 037 korun. Naopak nejméně měly starší osoby v okrese Jeseník. Bylo to 10 435 korun.

Vliv na výši důchodu má doba placení odvodů i výše mzdy. Výdělky se v různých regionech liší. Nejvyšší jsou v průměru v hlavním městě. Sociologové poukazují ale na to, že senioři a seniorky z Prahy na tom nemusí být lépe než lidé z regionů s nižší průměrnou penzí. V metropoli jsou totiž vyšší životní náklady. Rozhodující roli hrají výdaje za bydlení.

průměrný důchodprůměrný důchod | Ceska sprava socialniho zabezpeceniPrůměrný celkový důchod a průměrná penze mužů a žen v korunách na konci roku 2014

Ženy v Česku vydělávají v průměru zhruba o pětinu méně než muži. Má to vliv i na jejich důchod. Penze seniorek je tak výrazně nižší než částka, kterou pobírají senioři. Muži na konci loňska měli v průměru 12 259 korun měsíčně, ženy 10 050 korun. Muži dostávali v průměru nejnižší důchod v Olomouckém kraji. Činil 11 831 korun. Ženy měly v průměru nejméně na Vysočině, a to 9806 korun.

Nejvyšší průměrný důchod se vyplácel mužům v Praze 6. Dosahoval 13 194 korun. Nejnižší mužský průměrný důchod byl ve Znojmě, a to 11 254 korun. Na nejvyšší průměrné penze dosáhly ženy v Praze 6. Částka činila 11 141 korun. Naopak nejméně pobíraly v průměru seniorky v Karviné. Měly 9206 korun. Nejlepší mužské a ženské průměrné důchody se tak lišily bezmála o 4000 korun.

Nejsolidárnější systém

Podle odborníků ale český důchodový systém patří k nejsolidárnějším a penze lidí s nízkými výdělky se zas až tak výrazně neliší od penzí těch, kteří vydělávali statisíce. Osoby s malou mzdou si v penzi příliš nepohorší, vysokopříjmoví mají zlomek svých dřívějších částek.

Penze z důchodového systému tvoří valnou většinu příjmu českých seniorů a seniorek. Každoročně se z něj vyplatí víc, než kolik se vybere. Na konci září schodek dosahoval 22 miliard korun. Příjmy z odvodů činily necelých 261 miliard, výdaje skoro 283 miliard.

Na návrzích změn penzijní soustavy, které by případně vedly k její vyrovnanosti a udržitelnosti, pracuje odborná důchodová komise. Propočítává například možnosti podpory vlastního spoření na stáří. Bývalá pravicová vláda prosadila takzvaný druhý pilíř, do něhož si lidé měli na důchod odkládat. Sobotkův kabinet ho zrušil.

Příspěvek důchodcům: Zdroje jsou. Zejména, když se blíží volby