Nejvyšší soud propustil Dalíka z vězení

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: ctk

Marek Dalík
Marek Dalík
Lobbista Marek Dalík u pražského městského soudu,
Pandur II, armáda, transportéry
Pandur pro českou armádu
7
Fotogalerie

Nejvyšší soud (NS) vydal příkaz k okamžitému propuštění lobbisty Marka Dalíka z výkonu trestu. Učinil tak poté, co neveřejně projednal dovolání Dalíka i státního zastupitelství.

Podrobnosti k rozhodnutí zatím nesdělil, nejprve soud zpracuje písemné odůvodnění. Městský soud v Praze uložil Dalíkovi za pomoc k přijímání úplatku pět let. Vrchní soud čin překvalifikoval na pokus o podvod a vyměřil Dalíkovi čtyři roky.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Naopak se neprokázalo, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu popíral.

Vizitka lobbisty Marka Dalíka (42)

Datum a místo narození: 14. ledna 1975 v Brně

Vzdělání: bakalářské studium politologie a mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních věd UK

Praxe: profesní dráhu začal v 19 letech jako úředník na Hradě (za prezidenta Václava Havla), kde působil přes tři roky; od února 2002 do května 2014 byl předsedou představenstva PR agentury New Deal Communications (v srpnu 2009 Hospodářské noviny napsaly, že firma má obraty v řádu desítek milionů korun); dříve byl společníkem firmy VIS Teniscentrum ve Vestci u Prahy.

Ostatní:

- V květnu 2011 média informovala o tom, že Dalík podle výpovědi někdejšího zaměstnance firmy Steyr v roce 2007 žádal 18 milionů eur (480 milionů korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v nákupu transportérů Pandur. Dalík to ale popřel. Policie jej v souvislosti s podezřením na korupci v kauze pandurů obvinila v říjnu 2012.

- V květnu 2014 byl Dalík obžalován z pokusu o podvod; podle vyšetřovatelů slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv. Loni v únoru soud lobbistu poslal na pět let do vězení za korupci a vyměřil mu peněžitý trest pět milionů korun. Dalík se odvolal; v květnu 2016 mu pražský vrchní soud o rok zmírnil původní rozsudek; Dalíkovi snížil i pokutu, a to na čtyři miliony korun.

- Lobbista nastoupil do vězení začátkem září, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tehdy také podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém zpochybnil výši trestu. Nesouhlasil s jeho snížením vrchním soudem. Dovolal se i Dalík, který vinu popírá. Podle Radiožurnálu lobbista v září rovněž uhradil čtyřmilionovou pokutu; pokud by ji nezaplatil, odseděl by si o dva roky více.

- Dalík byl v minulosti pravou rukou někdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka, který byl v letech 2006 až 2009 premiérem, a podle informací v médiích měl výrazný podíl na jeho politické strategii. Seznámili se v roce 1999, kdy byl Topolánek senátorem za Ostravsko a Dalík se pohyboval v oblasti public relations. V době Topolánkovy vlády byl Dalík často po jeho boku, měl i byt ve stejném domě.

- Dalíkovo jméno se více začalo objevovat v médiích v srpnu 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Dalík byl jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Policie obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se ale neprokázalo, případ byl odložen.

- V době Topolánkovy éry nebyl Dalík v ODS příliš populární. V rozhovoru pro MfD použil příměr se spolupracovníkem Adolfa Hitlera Martinem Bormannem: "Když si čtete memoáry nebo biografie nacistických pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený."

- Pro média se Dalík stal symbolem údajných vazeb vedení ODS na podnikatele a lobbisty, jejichž záměry často vzbuzovaly pochybnosti. "Dalík byl spojkou do byznysu i k regionálním bossům, s nimiž dohadoval, jak si obchody rozdělí a jak se kdo má chovat ve stranických záležitostech," napsal v květnu 2012 týdeník Euro.

- Tyto vazby ODS dlouhodobě poškozovaly - příkladem je kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění tajně pořízených fotografií z Topolánkovy dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů.

- Na přelomu let 2006 a 2007 se Dalík podle médií podílel na vyjednávání podpory koaliční Topolánkově vládě, kterou nakonec podpořili dva sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

- V roce 2009 se Dalík údajně pokoušel jménem premiéra přesvědčit redaktora České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.