Němeček: Stát podle právníků nejspíš vyhrál spor s Diag Human

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Česká republika podle názoru ministerských právníků nejspíš vyhrála letitý spor s Diag Human. Řekl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Právníci podle něj text přezkumného rozhodnutí ještě studují a ministerstvo se k němu oficiálně vyjádří v pondělí ráno. Stát původně arbitráž v roce 2008 prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě Diag Human 8,33 miliardy korun jako náhradu škody. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala.

Stát původně arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou v roce 2008 prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě Diag Human osm miliard korun jako náhradu škody. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala. „Podle ministerských právníků je to vítězství České republiky, text ještě zkoumají,“ řekl ministr Němeček.

Společnost Diag Human odpoledne oznámila, že již obdržela usnesení rozhodců, kteří se zabývali výsledkem arbitráže z roku 2008. Diag tvrdí, že aktuální výsledek přezkumu „nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci“. Proti platnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 již neexistují opravné prostředky. Ukončením přezkumného řízení se navíc údajně odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže.

Nejprve prohra, pak jen výhry

V srpnu 2008 Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a bylo odsouzeno zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Diag Human původně po státu požadoval 14 miliard. Vláda proto rozhodla se proti výsledku arbitráže odvolat. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát.

Diag Human se kvůli svým finančním nárokům začala v roce 2011 obracet na soudy v zahraničí. Řízení zahájila před soudy v USA, Lucembursku, Británii, Rakousku, Švýcarsku a Francii, v posledních čtyřech však neuspěla. Například francouzský soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na ČR vymáhat v exekuci více než osm miliard korun, které byly firmě přiznány v arbitráži, protože daný rozhodčí nález není pravomocný.

„Londýnský soud na čtyřiceti stranách obsáhlého rozsudku podrobně rozebral argumenty obou stran a ve všech směrech dospěl k závěru, že rozhodčí nález, který Diag Human již několikátý rok před zahraničními soudy vydává za konečné a vykonatelné rozhodnutí, se dosud nestal ani závazným, ani vykonatelným,“ uvedl tehdy mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Soud proto podle něj vyhověl žádosti českého státu a zrušil soudní příkaz, který původně nařizoval exekuci rozhodčího nálezu vydaného v roce 2008 v arbitráži mezi Diag Human a ČR. Podle tohoto nálezu má firma za zmařené obchody nárok na osm miliard korun a úroky. Česká republika se proti rozhodnutí odvolala.

Diag Human pohořela i ve Francii, Švýcarsku a Rakousku

Firma se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala od počátku roku 2011 obracet na zahraniční soudy. Její nárok hned zpočátku nepravomocně uznaly pařížský a vídeňský soud. Ve Švýcarsku firma nezaplatila poplatek za odvolací soud.

Odvolací senáty ve Francii i v Rakousku ale prvoinstanční verdikty změnily. Naposledy rakouský Nejvyšší soud koncem dubna definitivně zastavil exekuční řízení vedené proti České republice.

Diag Human zažalovala ČR také u soudů v Lucembursku, Velké Británii a Švýcarsku. Loni v létě pak firma stáhla návrh na exekuci v USA. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.