Německý velvyslanec v Česku se zajímal, o čem bude jednat summit V4

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Kvůli pondělnímu jednání zemí visegrádské skupiny (V4) s Makedonií a Bulharskem v Praze se na státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu v pátek obrátil německý velvyslanec. Zajímaly ho cíle a obsah summitu, uvedl Prouza. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nevnímá tyto dotazy jako stížnosti, ale jako vysvětlování nejasností a hledání společného přístupu.

Slovenský premiér Robert Fico dnes ale uvedl, že si Německo kvůli mimořádnému summitu V4, na kterém budou státníci v Praze jednat i o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem, stěžovalo u slovenského ministerstva zahraničí. „Já to pokládám za normální cestu hledání řešení, já to neberu, že by si někdo stěžoval. A mám zájem se bavit s německými partnery,“ řekl Zaorálek novinářům v Mnichově, kde je na bezpečnostní konferenci.

„S německým kancléřstvím jsme v pravidelném a úzkém kontaktu. Nijak mě proto nepřekvapilo, že se na mne v pátek obrátil německý velvyslanec s dotazy na cíle a obsah pondělního summitu premiérů V4,“ řekl Prouza. Současně ale doplnil, že témata summitu probíral v uplynulých dnech i s představiteli zemí V4, Bulharska a Makedonie, s nizozemským velvyslancem jako zástupcem předsednické země EU a s vedoucím Zastoupení Evropské komise v Praze.

Podle Fica se Německo se stížností v souvislosti s jednáním V4 obrátilo na státního tajemníka slovenské diplomacie a prý je třeba hledat jiné cesty. Německý magazín Der Spiegel napsal, že země V4 se se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavřením balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.

Tomu ale Prouza oponuje. Podle něj Česko a další země V4 podporují při řešení migrační krize spolupráci s Tureckem, zároveň jsou ale připraveny posílit pomoc Řecku stejně jako Makedonii nebo Bulharsku, které se mohou v případě rostoucího počtu uprchlíků dostat pod velký tlak. „Ostatně k bilaterální pomoci Makedonii členské státy EU vyzval nedávno i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pomoc Makedonii tak považujeme za přirozenou součást evropského řešení migrační krize,“ uvedl Prouza.

Summit má dva tematické bloky

Podobně se dnes vyjádřil i mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle něj pondělní summit má dva jasné tematické bloky, a to 25. výročí visegrádské skupiny a migrační krizi, a „není tam žádná snaha dělat nějakou oponenturu jakékoli zemi EU“. O tom, že by stížnost Německa ohledně jednání V4 dostala i česká vláda, neví.

Představitelé Makedonie, Bulharska a zemí V4, kam patří ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko, by měli v pondělí probírat migrační krizi a spolupráci při jejím řešení. Šestice státníků by měla hovořit i o možnosti posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Schůzka předchází summitu prezidentů a premiérů členských zemí EU o problémech s přílivem uprchlíků a ekonomických migrantů.