Nemocnice v Pardubickém kraji jsou plné. Platí stav hromadného postižení osob, pacienti jsou převáženi

Covid jednotka, ilustrační foto

Covid jednotka, ilustrační foto Zdroj: Tonda Tran, reprofoto CT, archiv

Martin Netolický
2
Fotogalerie

V Pardubickém kraji vyhlásili kvůli kritické situaci v nemocnicích stav hromadného postižení osob. V regionu už nejsou pro pacienty s COVID-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Pardubický hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) to řekl České televizi. Podle něj to znamená, že v případě potřeby hospitalizace nových pacientů s covidem bude kraj žádat o pomoc okolní kraje. Mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová uvedla, že v nemocnicích je nyní 501 pacientů s covidem, 69 z nich vyžaduje intenzivní péči.

„Naše nemocnice vyčerpaly již veškeré kapacity jak své vlastní lůžkové péče, tak i takzvaných reprofilizovaných lůžek,“ uvedl Netolický.

O vyhlášení stavu hromadného postižení osob od úterních 16:00 rozhodlo podle Semrádové představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která krajské nemocnice sdružuje. „Rostoucí počty hospitalizací a dlouhodobě přetížená intenzivní péče vygradovaly dnes v situaci, kdy čtyři z pěti našich nemocnic v tuto chvíli nejsou schopné přijímat další pacienty s koronavirem do intenzivní péče,“ uvedla mluvčí. Krajský koordinátor intenzivní péče informoval mimo jiné o tom, že zažádal o umístění jednoho pacienta mimo Pardubický kraj.

Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při níž se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. Poskytovatel jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

V praxi to znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.