Nenechte se napálit, aplikace ukáže skutečné údaje o pražských realitách

Plugin do internetového prohlížeče Real Reality

Plugin do internetového prohlížeče Real Reality Zdroj: Jan Pavec, E15

Rezidence Braník. Developer ED Groupumístil ve vilové čtvrti v Praze 4 projekto devíti bytech. Další podobný projekt nynístaví v prvorepublikové zástavbě v Košířích
Byty U Dubu
Byty U Dubu
Panelový dům, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Byty a domy se v hlavním městě prodávají čím dál rychleji a potenciálním kupcům se čas na zvážení a ověření všech faktorů tenčí. Je „klidná část města“ opravdu tak tichá? Pomoci může malý program pro internetový prohlížeč Real Reality, který během několikadenní programovací akce Prague Hacks vytvořila trojice vývojářů. U konkrétních nabídek realitních kanceláří zobrazí hladiny hluku, dopravní dostupnost nebo kvalitu ovzduší.

Program vychází z otevřených dat o hlavním městě, která na svých stránkách zveřejnil a postupně doplňuje pražský magistrát. Na jejich základě se týmy programátorů během Prague Hacks snaží vytvořit za několik desítek hodin co nejlepší projekt. A tento rok soutěž vyhrála právě aplikace Real Reality. Porota ocenila praktický dopad programu, který pomůže při rozhodování o koupi nebo pronájmu bytu.

„Ke každému inzerátu je nutné udělat rychlou rešerši. Jak je daleko na metro? Je poblíž škola? Jsou před domem parkovací zóny? Na tyto dotazy chceme umět odpovědět jednoduchou formou a usnadnit předvýběr nemovitostí,“ uvedl pro E15 jeden z autorů aplikace Michal Bernhard. „Osobní prohlídku nahradit nechceme. Chceme ale poznat, kdy je zbytečná.“

Programátoři vytvořili během tří dnů soutěže prototyp a postupně ho vedle svých běžných pracovních povinností dále vyvíjejí. Real Reality poskytli k bezplatnému stažení v internetovém obchodě Chrome. Program v současnosti zobrazí dodatečné informace k realitním nabídkám na serverech Bezrealitky, Sreality a Maxi Reality Praha. Autoři zároveň pracují na překladu do češtiny a doplnění dalších dat. V plánu mají ukázat informace o záplavových zónách, cenovou mapu nebo vzdálenost k nejbližší stanici MHD.

Tvůrci se momentálně snaží svoji aplikaci propagovat a zjišťují, jestli je o službu zájem. V případě jeho potvrzení pak mají několik nápadů, jak na něm vydělávat. „Buď budeme spolupracovat s realitními servery, nebo přímo vytvoříme službu, které pracovně říkáme Heureka pro reality,“ vysvětluje další z autorů Lukáš Marek. Pro koncové uživatele by každopádně služba měla zůstat bezplatná. „Rozhodně musíme najít nějaký model, který by zaplatil alespoň servery, až dojde nadšení,“ doplňuje poslední ze třetice Ivo Šmíd.