Nerudová: Všechny varianty důchodové reformy jsou proveditelné

Zprava Danuše Nerudová a Jana Maláčová

Zprava Danuše Nerudová a Jana Maláčová Zdroj: ČTK

Předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová (vpravo) sleduje vystoupení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na briefingu po zasedání komise 10. ledna 2019 v Praze.
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Danuše Nerudová
6
Fotogalerie

Předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová po skončení zasedání orgánu uvedla, že všechny varianty důchodové reformy jsou proveditelné. Komise operuje se třemi verzemi reformy: s úspornou, technickou a spravedlivou. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce důchodovou novelu připravit do prázdnin. Podle svých slov by v ní chtěla ideálně upravit i začátek reformy s rozdělením systému na nultý a první pilíř.

Ministerstvo práce zdůraznilo, že návrh není konečný a jednat se bude o více variantách. Šéfka rezortu Maláčová (ČSSD) nicméně oznámila, že chce do několika měsíců připravit důchodovou novelu s reformou penzí. Návrh by mohl podle ní v ideálním případě už upravit technické rozdělení nynějšího veřejného systému na dva pilíře - nultý se základním solidárním důchodem a první se zásluhovou částí důchodu.

Zavedení solidárního důchodu, jak si to představuje Maláčová, by podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vyžadovalo růst daňových příjmů o 300 miliard ročně. Schillerová to odmítá. Koaliční strany by o reformě měly debatovat v úterý. Vláda hnutí ANO a ČSSD ve svém programu slíbila, že reformu připraví.

Nad reformou se již ozývají první kritické hlasy. Předsedkyně opoziční TOP 09 uvedla, že variantní návrh změn, jak ho připravila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), neobsahuje základ - tedy příjmovou stránku. „Stavíme vzdušné zámky nebo vilu, ale máme tak na slušnou chatku, to je základní problém,“ řekla předsedkyně TOP 09.

Mezi další kritiky patří například Pirát Tomáš Martínek. Ten uvedl, že některé varianty změn systému by po roce 2050 způsobily, že deficit důchodového účtu by činil i více než 400 miliard korun ročně při současných cenách.

Jak velký vás čeká důchod za současných podmínek? Vypočítejte si jeho výši pomocí on-line kalkulačky >>>

Podle ODS je největším problémem právě nedostatek komunikace mezi vládními ČSSD a hnutím ANO, rozpory mezi názory Maláčové a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Pokud bude v budoucnosti stát muset vydávat až 800 miliard ročně na důchody, bude podle Jiřího Dolejše (KSČM) zásadní částka z pojistného. „Míra soukromých úspor je otázka otevřená, ale neobejde se to bez přísunu daňových prostředků. Shodnout se jakých a v jaké míře, je úkolem pro nejbližší týdny, začít to musí na půdě koalice a vládních jednání,“ uvedl Dolejš. 

Obrysy reformy

Jak vysoká by základní a zásluhová penze mohly být, se komise v pátek neshodla. Podle šéfky komise Danuše Nerudové jsou na stole tři varianty - spravedlivá, technická a úsporná. Ve spravedlivé a technické by základní důchod činil třicet procent průměrné mzdy, v úsporné 22 procent.

V prvních dvou by tak všichni senioři a seniorky měli teď jistých 10 500 korun, ve třetí 7740 korun. Pro zásluhovou část by měla zůstat stejná pravidla jako dosud, tvrdí ministryně a šéfka komise. Modely se liší také oceněním péče o dítě či práce i po dosažení důchodového věku.

Ministerstvo práce zdůraznilo, že návrh není konečný a jednat se bude o více variantách. Šéfka rezortu Maláčová (ČSSD) nicméně oznámila, že chce do několika měsíců připravit důchodovou novelu s reformou penzí. Návrh by mohl podle ní v ideálním případě už upravit technické rozdělení nynějšího veřejného systému na dva pilíře - nultý se základním solidárním důchodem a první se zásluhovou částí důchodu. 

Zavedení solidárního důchodu, jak si to představuje Maláčová, by podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vyžadovalo růst daňových příjmů o 300 miliard ročně. Schillerová to odmítá. "To by znamenalo velice razantní navýšení daní, to považuji za nepřijatelné," řekla Schillerová.

Podle ní chybějící částka zhruba odpovídá ročnímu inkasu daně z přidané hodnoty. "Současné daňové zatížení, které je 36 procent HDP, by při tomhle propočtu bylo 41 procent HDP," upozornila ministryně financí. Koaliční strany by o reformě měly debatovat v úterý. Vláda hnutí ANO a ČSSD ve svém programu slíbila, že reformu připraví.