Netlačte se do vlády, nejdřív tvrdě pracujte, varoval zemanovce prezident

Miloš Zeman (68) - Ekonom, politik, expremiér, čestný předseda SPOZ, bývalý člen KSČ. Obdivovaný, zatracovaný i vysmívaný. Českou sociální demokracii proměnil ve skutečnou politickou sílu, vítězně ji přivedl do vlády. Po letech u moci neuspěl v roce 2003 při volbě prezidenta kvůli poslancům vlastní strany. Z ČSSD vystoupil, na sedm let odešel z politiky. Za tu dobu si vysloužil přezdívku "jezevec z Vysočiny". V březnu 2012 se stal předsedou nově založené Strany práv občanů - zemanovci, na funkci rezignoval po parlamentních volbách 2012, ve kterých se strana nedostala do sněmovny.

Miloš Zeman (68) - Ekonom, politik, expremiér, čestný předseda SPOZ, bývalý člen KSČ. Obdivovaný, zatracovaný i vysmívaný. Českou sociální demokracii proměnil ve skutečnou politickou sílu, vítězně ji přivedl do vlády. Po letech u moci neuspěl v roce 2003 při volbě prezidenta kvůli poslancům vlastní strany. Z ČSSD vystoupil, na sedm let odešel z politiky. Za tu dobu si vysloužil přezdívku "jezevec z Vysočiny". V březnu 2012 se stal předsedou nově založené Strany práv občanů - zemanovci, na funkci rezignoval po parlamentních volbách 2012, ve kterých se strana nedostala do sněmovny. Zdroj: ctk

Po vítězství svého čestného předsedy Miloše Zemana v prezidentských volbách si strana SPOZ volila nové vedení. Předsedou zemanovců se stal Zdeněk Štengl. Místo v čele strany už neobhajoval Vratislav Mynář, který se stal Zemanovým kancléřem.

Na sjezd strany SPOZ dorazil i Miloš Zeman, kterého sál přivítal potleskem. Zeman ve svém projevu vedl, že strana SPOZ má jeho hlas, ale k volebnímu úspěchu jich musí získat další stovky tisíc. Dále hovořil o své snaze rozšířit počet volebních krajů a přímé volbě starostů. Zeman zároveň stranu varoval, aby neslibovala nesplnitelné. „Preference investic před plýtvavou spotřebou a předraženými zakázkami. To je téma, které se nesmíme bát zvednout,“ řekl Zeman k programu strany. Prezident zároveň předpokládá, že po volbách bude mít strana SPOZ silný poslanecký klub, ale varoval SPOZ před případným vstupem do vlády. „Strom roste pomalu, jen plevel roste rychle,“ uvedl prezident na adresu politických stran, které v minulosti rychle zazářily a stejně rychle vyhořely.

„Necpěte se do vlády. Odolejte tomuto pokušení,“ vyzýval delegáty Zeman a vzpomněl osudy Strany zelených, KDU-ČSL, ODA a US-DEU, Věci veřejné nebo LIDEM. SPOZ by podle Zemana měla po volbách pracovat v odborných sněmovních výborech a chystat se na vládnutí po roce 2018.

Podle nynějších průzkumů by SPOZ mohla pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory překonat. Před týdnem Zeman na sjezdu ČSSD řekl, že by si přál vítězství sociálních demokratů v příštích sněmovních volbách a vyzval je také, aby vytvořili jednobarevnou vládu.

Velký zájem vzbudil při svém příchodu na zasedání bývalý předseda pražských zemanovců Miroslav Šlouf, který je považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova zvolení hlavou státu. Sjezdu se účastní dcera Miloše Zemana - Kateřina. Novým šéfem zemanovců by se ve volbě stal její nynější první místopředseda Zdeněk Štengl, který vede krajskou organizaci strany na Pardubicku a je regionálním zastupitelem. Jeho zástupcem by se podle dostupných informací mohl stát šéf české pobočky ruského ropného gigantu Lukoil Martin Nejedlý, který se podílel na Zemanově prezidentské kampani.

Zemanovcům po zvolení jejich čestného předsedy hlavou státu mírně vzrostly v průzkumech volební preference. Strana má nyní dva senátory - Vladimíra Drymla a Jaroslava Palase, kteří byli do horní komory původně zvoleni za ČSSD a letos založili společný senátorský klub s komunisty. Mezi účastníky sjezdu byl k vidění jeden z členů této frakce Jaroslav Doubrava, který byl původně senátorem za KSČM a nyní za Severočechy.cz.