Nezaměstnanost v únoru klesla na 3,5 procenta, firmy se přetahují o manuální pracovníky

Svářeč v Česká loděnici

Svářeč v Česká loděnici Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Příbývá volných pracovních míst, zaměstnavatelé se ale i tak obávají nedostatku pracovníků.

Loni v únoru byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta a v únoru 2020, tedy před začátkem epidemie koronaviru, činila tři procenta.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od aktuální pandemické situace a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření. Do vývoje se s největší pravděpodobností promítne i válečný konflikt na Ukrajině,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Zaměstnanci Úřadu práce podle něj komunikují se zaměstnavateli, kteří nabízí volná pracovní místa pro migranty z Ukrajiny a oslovují další s dotazem, zda nemají zájem je přijmout. „V současné době evidujeme téměř 13 tisíc takových pozic,“ doplnil.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo řidiče nákladních automobilů, uklízeče a zedníky. „České firmy neřeší potíže s nezaměstnaností, ale naopak s chybějícími zaměstnanci. O manuální pozice i specializované experty se firmy přetahují a nedá se očekávat, že by v letošním roce měla nezaměstnanost nějakým způsobem růst,“ uvedla Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání.