NKÚ by měl dostat větší pravomoci, předloha ale bude čelit zamítnutí poslanců

Budova NKÚ

Budova NKÚ Zdroj: Archiv E15

Předloha o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bude čelit ve Sněmovně návrhu ODS na zamítnutí. Poslanci její projednávání v dnešním druhém čtení nedokončili, podle schváleného programu museli přejít k debatě o jiné normě.

Prověrky úřadu by se podle novely mohly nově týkat například hospodaření obcí, krajů, jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl. Sněmovna patrně nakonec předlohu schválí.

Normu už dřív podpořil kontrolní i ústavně-právní výbor prakticky beze změn. Kontrolní výbor doporučil přijmout jen některé textové opravy. Výbor pro veřejnou správu projednávání normy nedokončil, protože nedostal rozbor nynějšího systému prověrek ve veřejné správě, jak žádal. Petr Bendl z ODS neuspěl s návrhem, aby Sněmovna dnes debatu o normě kvůli tomu přerušila. Následně se Bendl připojil k návrhu na zamítnutí, který podal jeho stranický kolega Vladislav Vilímec.

Možnost prověřovat v podstatě veškeré veřejné peníze

Novela navazuje na ústavní změnu, která rozšiřuje pravomoci NKÚ a kterou poslanci schválili loni v květnu. NKÚ by měl dostat možnost prověřovat nakládání v podstatě s veškerými veřejnými penězi. Ústavní novela je nyní v Senátu, senátoři s jejím projednáváním čekají právě na prováděcí zákon. Nyní kontroluje NKÚ hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Sociální demokrat Václav Klučka navrhl, aby úřad výslovně kontroloval plnění státního rozpočtu a státní závěrečný účet i nadále.

Úřad by mohl podle nynější novely prověřovat také Českou televizi, Český rozhlas a Českou národní banku. Antonín Seďa (ČSSD) navrhl připojit do výčtu i Českou tiskovou kancelář. Seďa ve zdůvodnění připomněl, že ČTK není financována ze státního rozpočtu. Může ale podle něho čerpat peníze z veřejných zdrojů, například z grantů. Vládní předloha vyjmenovává i veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti a školy zřízené státem, obcemi nebo kraji. Samosprávy a některé další organizace by kontroloři měli kontrolovat jen z hlediska souladu jejich hospodaření se zákony.

Na samosprávy by měl zákon dopadnout postupně od roku 2017 do roku 2021 v závislosti na počtu obyvatel. Předloha stanoví, že zastupitelstva budou muset ke kontrolním závěrům zaujmout stanovisko.

Možná se rozšíří jeho kolegium

Sněmovna bude v závěrečném schvalování hlasovat o návrhu poslance ANO Romana Kubíčka, který chce v souvislosti s rozšířením pravomocí NKÚ zvýšit počet členů jeho kolegia o dva na 17. Rozhodne taky o požadavku lidovce Ludvíka Hovorky, podle kterého by členové kolegia museli skončit ve funkci s dovršením 70 let věku místo nynějších 65 let.

Návrhy na rozšíření kompetencí NKÚ projednávali poslanci už v minulém volebním období Sněmovny. Senát tehdy ústavní novelu i prováděcí zákon zamítl. Sněmovna nemá možnost v případě ústavních změn horní komoru přehlasovat. Senátoři tehdy kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také obecních a krajských samospráv, a poukazovali na mnohdy několikanásobné kontroly téhož různými institucemi. Na totéž dnes upozorňovali někteří poslanci ODS.