NKÚ: Stát tratí na výběru DPH u dovozů miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Státní rozpočet by si mohl polepšit při výběru daně z přidané hodnoty (DPH) zhruba o deset miliard korun ročně, kdyby spolu lépe komunikovaly celní správa a finanční úřady, a přijaly doporučení Nejvyššího kontrolního úřadu. Uvedli to zástupci NKÚ. Ministerstvo financí závěry kontroly odmítlo.

Problém s výběrem a správou DPH při dovozu zboží patří podle Miroslava Kruchiny z NKÚ k nejrizikovějším oblastem v oblasti příjmů. Rozpor mezi vykázaným základem daně a hodnotou dovozů podle jednotlivých správních dokladů byl podle NKÚ v letech 2008 až 2010 celkem 445 miliard korun. K vyššímu výběru daně by přispělo zejména propojení databází při automatickém porovnání daňových přiznání s centrálním registrem a zavedení povinného elektronického daňového přiznání.

NKÚ zde vůbec podle MF nezohledňuje, že pro značnou část zboží je Česko pouze tranzitivní zemí a DPH se zde vůbec nevybírá. Ke ztrátám na příjmové stránce státního rozpočtu přitom podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba nedochází u samotného dovozu, ale až v případě, pokud není přiznána DPH na výstupu při prodeji zboží v tuzemsku.

„Závěry kontroly nejsou dle našeho názoru zcela objektivní, v mnohém jsou zavádějící a v některých bodech mají až spekulativní charakter, a proto je nutné jejich takto prezentovanou podobu rezolutně odmítnout,“ uvedl Jakob.

NKÚ: Česko stále neumí pracovat s evropskými penězi

Podle NKÚ Česko stále chybuje jak při čerpání peněz z fondů EU, tak i výdajů do rozpočtu unie. Loni Česko z unijních peněz čerpalo téměř tři miliardy eur a do rozpočtu naopak odvedlo 1,7 miliardy eur.

Nejvíc chyb je při výběru projektů, jejich průběžném sledování a zpětné kontrole. Nejčastější prohřešky příjemců dotací jsou v nesprávném zadávání veřejných zakázek, v uplatňování nezpůsobilých výdajů a v nedodržení podmínek stanovených v projektech, vyplývá EU Reportu, který vydal NKÚ.

Brusel od března kvůli nesrovnalostem v tuzemských dotačních programech zastavil proplácení dotací. EK vytkla Česku hlavně problémy s kontrolou a auditem, zadáváním veřejných zakázek a fluktuací úředníků odpovědných za dotace. Problémy má vyřešit akční plán. Česko na to dostalo čas do poloviny roku. EK bude následně zkoumat, nakolik se tuzemské úřady skutečně polepšily. Pokud EK proplácení neobnoví do konce roku, může ČR jen například v šesti z 18 programů přijít až o 22 miliard korun.