Nouzový stav platí do konce června, rozhodla vláda

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu (19.5.2022)

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu (19.5.2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová(19.5.2022)
Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Předseda SPD Tomio Okamura(19.5.2022)
Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu (19.5.2022)
Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu (19.5.2022)
5
Fotogalerie

Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny po ruské invazi potrvá do konce června. Sněmovna dnes dala vládě Petra Fialy (ODS) souhlas s jeho prodloužením o dalších 30 dnů. Hlasování přecházela skoro šestihodinová debata poslanců. Dolní komora schválila pokračování nouzového stavu zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozice žádost kabinetu až na jednoho z poslanců ANO nepodpořili.

O prodloužení stavu nouze ještě musí rozhodnout vláda. Celkem potrvá 119 dnů. Do července chce vláda prosadit takové úpravy zákonů ke zvládání migrační krize, aby nouzový stav už nebyl potřebný.

Pro souhlas s prodloužením nouzového stavu do konce června zvedlo ruku 80 ze 141 přítomných poslanců. Pro byli zákonodárci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, a také Josef Bělica z ANO. Proti byli všichni přítomní zákonodárci SPD a většina poslanců ANO. Někteří poslanci ANO se hlasování zdrželi. Opoziční hnutí ANO neprosadilo, aby nouzový stav pokračoval jen do 14. června. Pro hlasovalo 42 ze 138 přítomných poslanců, proti jich bylo 87.

„Dávková turistika“ uprchlíků do Česka? Prověřujeme to, říká mluvčí policie. A popsal zneužívání Ukrajinců

Video placeholde
• Pavlína Horáková

Hnutí ANO neuspělo ani s trojicí doprovodných usnesení. Chtělo, aby Sněmovna požádala ministerstvo vnitra o předložení migračního plánu, který by obsahoval konkrétní data a informace o pohybu a pobytu uprchlíků z Ukrajiny, včetně údajů o jejich profesích a vzdělání a o budoucích záměrech. Dolní komora zamítla rovněž návrhy s výzvami vládě, aby poslala do konce května peníze krajům a Praze za veškeré náklady spojené s uprchlickou krizí a aby řešila také „hospodářskou krizi, která se dotýká vysokých cen energií, potravin a pohonných hmot“.

Vízum dočasné ochrany v Česku dosud dostalo přes 348 tisíc běženců. Práci si podle ministerstva práce a sociálních věcí našlo přes 50 tisíc lidí.

Nouzový stav pro zvládání migrační vlny platí v Česku od 4. března. Koncem března Sněmovna umožnila kabinetu jeho prodloužení o téměř dva měsíce do konce května po zhruba devítihodinové debatě. Vládní představitelé zdůrazňují, že nynější nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi nijak neomezuje české obyvatele.