Novela zákona o veřejných zakázkách chce omezit soutěž

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Kritici navrhované novely zákona o veřejných zakázkách, která si klade za cíl zjednodušit jejich zadávání, přidávají na hlase. Kromě Hospodářské komory ČR požaduje zásadní revizi předlohy ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) i Česká asociace odpadového hospodářství.

Samosprávy by podle návrhu mohly uzavírat kontrakty bez výběrových řízení a zvýhodňovat spřízněné dodavatele komunálních a dalších služeb. Tím by byla většina ostatních uchazečů vyřazena. „Veřejní zadavatelé by nemuseli vysoutěžit co nejlepší podmínky, nebyli by nuceni získávat informace o nejlepší ceně a spektru nabízených služeb,“ stojí ve stanovisku zájmového sdružení. Uvedená praxe se přitom zneužívá už teď.

Jsou to dohody se soukromými subjekty, v nichž mají radnice větší či menší majetkové podíly. Například v metropoli tak celé roky získávají miliardové zakázky Pražské služby, v kraji Vysočina firma Sompo.

Asociace žádá, aby norma umožňovala přímé zadání, jen pokud města a obce podobné firmy plně ovládají. Zmírnění navrhované Šlechtovou by navíc přineslo opětovný růst účelově zakládaných právnických osob, jež by zakázky přerozdělovaly subdodavatelům.

Tři tisíce připomínek
K novele zákona o zadávání veřejných zakázek z dílny ministerstva pro místní rozvoj vznesli odborníci na tři tisíce připomínek. Ty shromáždila vládní protikorupční rada. Norma má platit od 18. dubna. Představuje reakci na změny evropské legislativy, které musí členské státy do dvou let promítnout do národních předpisů. Lhůta vyprší na jaře.

Také hospodářská komora je přesvědčena, že novela zcela popírá zásady efektivity nakládání s veřejnými zdroji, průhlednosti a rovného přístupu. „Co největší počet zakázek by měl být zadáván standardním způsobem. Návrh se vydal přesně opačnou cestou, což je nutné odmítnout,“ uvedla mluvčí komory Karolína Kyselová.

Zaznívají také výhrady, aby jediným hodnoticím kritériem u služeb a stavebních prací byla cena. Rozsah či kvalita by nerozhodovaly, což by ve finále mohlo právě podhodnocené zakázky prodražit.

Návrh Šlechtové před týdnem odmítla Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí a doporučila ho od základů přepracovat.
„Často se v něm tlučou dva principy. Je to snaha o co nejvyšší jednoduchost a rostoucí korupční potenciál související s nadměrnou jednoduchostí,“ uvedl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).