Novelu horního zákona ekologové vítají,limity chtějí ale zachovat

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: ctk

Novela horního zákona, kterou poslal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) do připomínkového řízení, podle expertů ekologických sdružení zaručí lidem, že jim stát kvůli těžbě nevyvlastní majetek. Novelu by ale podle nich měl následovat závazek státu nedopustit prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách měl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Do roku 2014 zatím stát o prolomení limitů neuvažuje. Výhled plánuje ministerstvo na podzim vložit do energetické politiky státu.

„Návrh bez náhrady ruší komunistické paragrafy, které umožňují důlním společnostem vyhnat z domova každého, kdo má tu smůlu, že žije nad ložiskem uhlí nebo vápence,“ řekl k novele horního zákona Jan Rovenský z organizace Greenpeace. Doplnil ale současně, že ministr by zrušení paragrafů rád vyměnil za škrtnutí územních limitů těžby, které 20 let chrání severočeské obce a krajinu před těžbou uhlí. Limity přitom nechrání pouze vlastníky domů v Horním Jiřetíně, ale i životní prostředí desítek tisíc lidí žijících v předpolí celkem šesti povrchových dolů, uvedl.

Připomněl, že ODS, TOP 09 a VV se v koaliční smlouvě zavázaly limity těžby zachovat, a dokonce legislativně zajistit. V dodatku ke koaliční smlouvě z tohoto čtvrtka pak slíbily, že novelu chránící vlastnictví v těžebních oblastech do konce roku prosadí ve sněmovně.

„Pokud koalice také dodrží svůj slib a nová energetická politika bude respektovat limity těžby uhlí, prakticky to znamená konec plánů na rozšiřování povrchových dolů a bourání dalších obcí na Mostecku. Všechna čest, je to hlavně výsledek Věcí veřejných a především místopředsedy strany Milana Šťovíčka, který tento bod v koalici soustavně prosazoval,“ doplnil kolegu z Greenpeace Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Pokud ale ministr Kocourek své plány nezmění, limity zřejmě padnou. „Další těžba by byla možná jedině v případě jasné a dobrovolné dohody mezi stávajícími vlastníky a těžební společností, což umožní ukončit platnost územních ekologických limitů. Stát by neměl případné pokračování těžby vynucovat vyvlastněním, ale ani brzdit územními limity,“ uvedl již dříve ministr průmyslu a obchodu.