Nový šéf Úsvitu Lidinský požaduje pohraniční stráž

Předseda Úsvitu – národní koalice Miroslav Lidinský

Předseda Úsvitu – národní koalice Miroslav Lidinský Zdroj: ctk

Nastartovat široké občanské vzepětí, které by tlačilo na vládu, aby se zasadila o ochranu před ilegální migrací. To je podle nově zvoleného předsedy Úsvitu – národní koalice Miroslava Lidinského hlavní cíl této nejmenší parlamentní strany s devíti poslanci.

„Islamističtí radikálové ve jménu Alláha vraždí po celém světě. Prvotním krokem je zvýšit ostrahu státních hranic, například za využití sil a prostředků české armády,“ řekl delegátům víkendové volební konference v Praze bývalý policista a válečný veterán z Afghánistánu.

Z doplněného názvu partaje je zřejmé, že bude usilovat o vytvoření předvolebního bloku podobně smýšlejících uskupení. Možnou spolupráci však vylučuje se Svobodou a přímou demokracií zakladatele a bývalého lídra Úsvitu Tomia Okamury nebo s Národní demokracií, jejíž příznivci na nedávnou demonstraci přinesli šibenice.

„V tom je hlavní rozdíl mezi původním a novým Úsvitem. S šibenicemi nesouhlasíme, nechceme štvát lidi proti sobě,“ uvedl šéf poslanců strany Marek Černoch, jehož byl Lidinský až dosud poradcem. Dodal, že partnerem Úsvitu – národní koalice by mohl být Blok proti islámu Martina Konvičky.

Strana se 150 členy spolu s názvem obměnila i logo. Kompletně nové je vedení. Delegáti do něj spolu s Lidinským zvolili šest místopředsedů a osm členů předsednictva.

Lidinský, který v tajné volbě porazil dva poslance Petra Adama a Karla Fiedlera, v projevu zdůraznil, že Úsvit byl první, kdo varoval před islámskými uprchlíky. Podle něj bylo chybou zrušení pohraniční policie. „Lidi tolik nezajímá, kolik bude stát chleba a jestli budou mít práci. Zajímá je bezpečnost,“ zdůvodnila rozhodnutí podpořit policistu a vojáka ve výslužbě poslankyně Olga Havlová.

Byl ve speciální jednotce
Absolvent Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a Vysoké školy pozemního vojska ve Vyškově Miroslav Lidinský (43) nastoupil vojenskou službu u pohraničníků. V roce 1993 se stal republikovým policistou. Po třinácti letech přešel do armády ke speciálnímu komandu vojenské policie SOG. V Afghánistánu v červenci 2007 přišel o nohu. Je instruktorem výškových prací a taktické a střelecké přípravy. Má i kvalifikaci jako pyrotechnik, potápěč a letecký záchranář. Obdržel řadu vyznamenání. Aktivně se věnuje golfu, je v reprezentaci hendikepovaných lyžařů. V říjnu 2014 neúspěšně kandidoval do Senátu za O. K. stranu.