O sledování jsem nevěděl, kaje se Nečas. Nagyová ve funkci končí

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že nevěděl o sledování své ženy a dalších osob Vojenským zpravodajstvím. V prohlášení, vydaném poté, co dnes soud poslal do vazby jeho blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou, napsal, že takového konání hluboce lituje a omlouvá se všem, kterých se mělo týkat. Zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům by prý nikdy nepřipustil.

Podle premiéra je logické, že Nagyová, která měla sledování objednat, nemůže pokračovat v pozici šéfky kabinetu. Nečas věří, že dojde k nestrannému a rychlému vyšetření všech okolností souvisejících s případem.

Ostravský městský soud dnes poslal Nagyovou do vazby. Hrozí jí až pět let vězení, je obviněna z podílu na korupci a na nelegálním sledování. Ve vazbě je v souvislosti se zřejmě nelegálním sledováním tří osob, včetně premiérovy ženy Radky, také někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Jeho nástupce Milan Kovanda je stíhán na svobodě.

„Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích. Pokud se tak opravdu stalo, považuji to za závažné pochybení. Přestože jsem o tomto konání nevěděl, hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo týkat,“ napsal Nečas v prohlášení.

Premiér také považuje za nepřijatelné, že dva vysoce postavení představitelé Vojenského zpravodajství údajně přijímali pokyny od osoby, které k tomu neměla jakékoliv zákonné oprávnění.

Nečas dal v minulých dnech jasně najevo, že kvůli případu rezignovat nehodlá. V pátek ve Sněmovně uváděl, že Vojenští zpravodajci měli jeho ženu chránit a hovořil o tom, že mohlo dojít ke „kombinací nedorozumění a služební horlivosti“ a proto prý možná bylo někde postupováno tak, jak postupováno být nemělo.

Kvůli kauze žádá opozice jeho okamžitý odchod, vládní strany jednání v rámci koalice. Pro konec vlády se vyslovil také prezident Miloš Zeman. ČSSD vyvolala jednání o vyslovení nedůvěry vládě, Sněmovna se v napjaté atmosféře sejde v úterý.

Nečas se s koaličními partnery sejde po návratu z Varšavy

O nynější situaci premiér průběžně komunikuje s koaličními partnery a čeká společné jednání po návratu z Varšavy. Nečase ve čtvrtek v polské metropoli čeká jednání s premiéry zemí Visegrádské skupiny a také s japonským ministerským předsedou.

Rozvětvená kauza, kterou vypukla po rozsáhlé razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) tento čtvrtek, se v jiné části týká také tří bývalých poslanců ODS. Exposlance Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a také bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka dnes ostravský soud poslal do vazby. Zatím není jasné, kdy rozhodne o vazbě bývalého poslance Marka Šnajdra.

Nečas v prohlášení upozornil veřejnost, aby rozlišovala různé roviny případu: selhání vojenské tajné služby spojené s osobou Jany Nagyové, kauzu exposlanců a vyšetřování klientelistických vazeb lobbistů a podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

Obvinění exposlanců je podle Nečase nesmysl

I nadále prý považuje obvinění tří bývalých poslanců za nesmyslné. „Politické dohody nepovažuji za trestnou činnost. Pokud by tomu bylo jinak, musela by policie a státní zastupitelství vyšetřovat stovky, možná tisíce podobných kauz z minulosti,“ napsal dnes premiér.

Policie by podle něj měla jasně říci, komu patří zabavené finanční prostředky a zlato, zda pocházejí z trestné činnosti a zda mají nějakou souvislost s doposud obviněnými osobami. „Pokud tomu tak není, měla by veřejnost a média tuto skutečnost jasně reflektovat a nespojovat je účelově s obviněnými osobami,“ dodal Nečas.

Komentář E15.cz: Nečas musí vysvětlit nevysvětlitelné. Nebo odejít