O STV Group a její obchody s armádou se zajímá policie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15/Michael Tomes

Orgány činné v trestním řízení se začaly zajímat o podezřelé aktivity STV Group zbrojaře Martina Drdy spojené s armádní muniční základnou v Týništi nad Orlicí a některé obchody této firmy s vojskem. Vyšetřování se rozběhlo necelé dva měsíce po policejní razii v sídle Excalibur Group podnikatele Jaroslava Strnada, s nímž Drda už několik let vede konkurenční boj.

Byly to právě Drdovy dopisy exministrovi obrany Vlastimilu Pickovi z poloviny roku 2013, které odstartovaly kauzu, v níž už bylo obviněno několik úředníků kvůli odprodejům motorů do tanků a obrněných vozidel. Nyní má problémy se zákonem i Drdova STV, která podobně jako Excalibur opravuje a vyváží starší armádní techniku. Specializuje se také na obchody s municí.

Podle informací deníku E15 zadržela vojenská policie náčelníka týnišťské základny a zabavila mu počítač a další věci, protože STV zdarma poskytoval střelnici, a způsobil tak státu mnohamilionovou škodu. Údajně jde o špičku ledovce.

Vyšetřovatelé se zaměřili mimo jiné na vybavení laboratoří pro testování munice, které dodala právě STV, nebo dodávky 125milimetrové munice tankovému praporu z Přáslavic.

Nadstandardní vztahy

„Velitel základny měl mít už delší dobu s Drdovou společností nadstandardní vztahy, z čehož plynou ta podezření. Dodaná munice zřejmě nebyla úplně nová, jak požadovala armáda. Ke zkreslení údajů mělo dojít v Týništi,“ řekl zdroj blízký vojenské policii.

„Policie nás v této věci nekontaktovala. Munici jsme dodali podle podmínek smlouvy s armádou, v jejíž režii proběhly zkušební střelby,“ reagoval Drda. Mluvčí rezortu obrany Jan Pejšek uvedl, že případ nyní řeší policie a ministerstvo nebude případ nijak komentovat: „To může učinit pouze dozorující státní zastupitelství v Olomouci.“

Zakázku na 250 kusů cvičné tankové munice za 10,8 milionu korun získala STV Group v loňském roce. V posledních třech letech uzavřela s vojáky ještě dvě smlouvy na takzvanou přelaboraci, zjednodušeně řečeno na přeměnu střeliva na jiné, a na zaměřovače pancéřovek RPG za zhruba dvacet milionů.

Boj o zakázky

Konkurenční Excalibur je v obchodování s českou armádou mnohem úspěšnější, expanduje i v zahraničí. O odprodeje některých dílů, kvůli nimž policie začátkem března obvinila několik lidí včetně šéfa armádní logistiky Vladimíra Halenky, neúspěšně usilovala právě STV.

Svědčí o tom dva dopisy z května a června 2013, kde Drda přesvědčuje tehdejší vedení rezortu v čele s Pickem, aby jeho firmě prodalo motory a převodovky do tanků a bojových vozidel pěchoty. „Věřím, že naše nabídka bude natolik exkluzivní, že budete moci rozhodnout o přímém prodeji,“ napsal Drda.

Picek s dopisy seznámil své podřízené, kteří zadali vojenské policii, aby plánovaný odprodej dílů Excaliburu přes státní podnik VOP CZ prověřila. Ministerstvo následně vypsalo soutěž, v níž Excalibur nabídku STV výrazně přeplatil.