Oběti znásilnění dostanou odškodné až 50 tisíc korun

soud

soud

Až padesátitisícové finanční odškodnění poskytne napříště stát obětem sexuálních útoků. Počítá s tím nový zákon, který připravilo ministerstvo spravedlnosti. Po schválení vládou a parlamentem má začít od ledna 2013. „Oběti budou mít pochopitelně dál právo žalovat o odškodnění pachatele,“ řekl šéf rezortu Jiří Pospíšil (ODS). Norma podle něj kvůli větší srozumitelnosti pro veřejnost zároveň sjednotí dnešní roztříštěnou právní úpravu.

Až padesátitisícové finanční odškodnění poskytne napříště stát obětem sexuálních útoků. Počítá s tím nový zákon, který připravilo ministerstvo spravedlnosti. Po schválení vládou a parlamentem má začít od ledna 2013. „Oběti budou mít pochopitelně dál právo žalovat o odškodnění pachatele,“ řekl včera šéf rezortu Jiří Pospíšil (ODS). Norma podle něj kvůli větší srozumitelnosti pro veřejnost zároveň sjednotí dnešní roztříštěnou právní úpravu.

Nyní mají právo na pomoc od státu pouze oběti, kterým byla způsobena zdravotní ujma, a pozůstalí. Nový zákon zvýší prvotní odškodnění všem lidem, kteří se stanou obětí násilného trestného činu. Pokud nevyčíslí své náklady, dostanou za újmu na zdraví stejně jako znásilněné ženy až 50 tisíc korun, což je dvojnásobek současné paušální částky. Pozůstalí po obětech vraždy dostanou až dvousettisícovou satisfakci.

Další novinkou bude institut důvěrníka, to znamená příbuzného či blízkého člověka, s nímž bude moci oběť absolvovat policejní výslechy. Oběť znásilnění, sexuálního nátlaku, obchodování s lidmi a dalších deliktů zasahujících do lidské důstojnosti pak bude mít právo být vyslechnuta osobou stejného pohlaví a v případě intimních dotazů šetrně a pouze pokud to bude pro vyšetřování nezbytně nutné.

Oběť bude moci zároveň odmítnout konfrontaci či jiný kontakt s podezřelým během trestního řízení a bude mít také nárok na písemné informace o tom, kde může vyhledat právní, psychologickou nebo sociální pomoc.

„Až polovina obětí z těchto důvodů rezignuje na oznámení trestného činu,“ konstatovala prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Podle ní je proto norma „krok správným směrem“.

Poslední změnou je pomoc kvalifikovaným neziskovým organizacím, které obětem pomáhají. Po akreditaci u ministerstva by je stát finančně podporoval.

Pro zlepšení postavení obětí ministerstvo před nedávnem připravilo rovněž novelu trestního řádu, kterou na konci června podepsal prezident Václav Klaus. Na jejím základě budou moci poškození žádat náhradu morální a nemajetkové újmy již v trestním řízení. Doposud se musejí oběti obracet na civilní soudy se žalobou na ochranu osobnosti. Této možnosti však nevyužívají příliš často.