Obětní Beránek v kauze Blanka? Policie začala stíhat bývalého úředníka

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality zahájil trestní stíhání bývalého ředitele odboru městského investora pražského magistrátu Jana Beránka. Detektiv Jiří Mazánek jej podezírá, že mohl spáchat zločin porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Činu se měl dopustit tím, že v jednacím řízení bez uveřejnění zadal na začátku února 2013 zakázky na tzv. kategorizaci víceprací v tunelovém komplexu Blanka právním a projekčním kancelářím Weil, Gotshal & Manges, Satra a Valbek.

Škoda měla podle policie dosáhnout 30 milionů korun. Informace získal deník E15 z důvěryhodného zdroje. Jan Beránek je potvrdil, ale odmítl dál komentovat. Beránek postupoval na základě usnesení rady města z 18. prosince 2012, která mu tento úkol zadala.

„Mohu potvrdit, že jsme dnes obvinili jednu osobu v souvislosti se zadaním zakázek souvisejících s výstavbou tunelu Blanka (kategorizace víceprací) z porušovaní předpisu o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Více informací nebudeme poskytovat,“ sdělil pro E15 mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Z dostupných informací vyplývá, že nikdo z tehdejší rady ODS a TOP 09 pod vedením primátora Bohuslava Svobody neobdržel oznámení, že by policie zahájila proti němu stíhání. Případ začal původně vyšetřovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, následně jej převzal protikorupční útvar.

Problém s externisty

Policie klade Beránkovi za vinu, že krátce po svém nástupu v únoru 2012 do funkce šéfa odboru městského investora přestal proplácet faktury za vícepráce na Blance. V tu dobu totiž nebylo jasné, zda objem víceprací na tunelu nepřesáhl zákonem povolených dvacet procent a on by se jejich dalším proplácením nevystavil hrozbě trestního stíhání. Podle policie měl ale Beránek zvládnout řešit situaci pomocí zaměstnanců magistrátu či městem najatého dozoru a správce stavby - společnosti IDS.

Místo toho ale Beránek najal prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění, ke kterému nebyly dány zákonné důvody, externí subjekty, čímž způsobil podle policie městu škodu. Jenomže právě společnost IDS byla podle dřívějších vyjádření politiků tím, kdo město přivedl do situace, kdy nevědělo, jaký je objem víceprací a zda mohou dle zákona faktury proplácet. Společnost IDS tvrdí, že třídit vícepráce neměla podle smlouvy s městem vůbec dělat.

Nejasný postup policie

Postup policie je z několika důvodů nejasný. Za prvé: Beránek pouze plnil usnesení radních a těm obvinění sděleno nebylo. Zdroje E15 tvrdí, že policisté nedokázali, který z radních pro kategorizaci hlasoval. Ti totiž hlasovali tajně a v záznamu není uvedeno, kdo byl pro.

Za druhé: policie si vyžádala od magistrátu dokumenty k zakázkám a roli Jana Beránka před koncem letošního března, zhruba dva týdny po té, co vyhrál soud s městem o neoprávněnost výpovědi. Zdroj E15 tvrdí, že z několika stran panovala obava, že se Beránek vrátí na pozici, ze které by mohl vstupovat do aktuálního dění kolem tunelu Blanka, kde se město potýká se společností ČKD Praha DIZ. Ta požaduje výměnu navlhlých kabelů na účet radnice.