Obrana shání právníky, i kvůli letounům CASA. Za 40 milionů

letoun CASA

letoun CASA

Sekce vyzbrojování ministerstva obrany vypsala veřejné výběrové řízení na poskytování právních služeb. Vítěz má podepsat s úřadem Alexandra Vondry (ODS) smlouvu za plných 39, 8 milionu korun bez DPH. Vyplývá to z informační systému o veřejných zakázkách. Zakázka zřejmě souvisí s možnými spory s Omnipolem a evropskou EADS kvůli závadám letounů CASA.

Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška se vyhlášení tendru předpokládá v průběhu léta. „Výsledkem by měla být rámcová smlouva na tři roky v maximálním celkovém objemu 40 milionů korun, z toho maximální limit čerpání v jednom roce bude 15 milionů,“ potvrdil Pejšek informace, které jako první přinesl E15.cz.

Uvedené částky jsou nejvyšší možné a vedení rezortu nepředpokládá jejich vyčerpání. K využití externích právních služeb dojde pouze ve specifických případech, kdy úřad nebude schopen pokrýt tuto potřebu z vlastních kapacit, například bude-li se jednat o právní problematiku dosud neřešenou, vztahující se k soudnímu či arbitrážnímu řízení, nebo vyžadující znalosti cizího práva či specifické jazykové schopnosti. „Nejde tedy o žádný měsíční paušál, hradit budeme pouze služby, které si objednáme,“ zdůraznil Pejšek.

Typickým příkladem může být podle mluvčího pořízení letounů CASA, kde si už loni muselo ministerstvo nechat zpracovat kvůli složitosti mezinárodního právního prostředí analýzu od renomované právní kanceláře. Právě na podobné ad hoc případy by se měla rámcová smlouva vztahovat. „Často jsme totiž tlačeni termíny a vysoutěžit včas renomovanou právní kancelář je v podstatě nemožné. Proto nás případ CASA nás navedl k myšlence řešit vše systémově a využít možnosti, které nám zákon dává,“ dodal Pejšek.

V souladu s platným usnesením vlády bude ministr obrany před podpisem smlouvy vládu o tomto záměru informovat. Ve snaze o maximální transparentnost současně budeme vládu průběžně informovat o dílčích plněních, které ze smlouvy vyplynou.