Obrat na Šumavě: Soud zakázal otevření cesty na Modrý sloup

Turistická cesta na Modrý sloup se příští týden neotevře

Turistická cesta na Modrý sloup se příští týden neotevře Zdroj: MZP

Turistická cesta na bývalý hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě se příští týden neotevře. Krajský soud v Českých Budějovicích dal totiž za pravdu ekologům, kteří tvrdili, že Správa Národního parku Šumava a Ministerstvo životního prostředí povolily otevření cesty proti zákonně. Park se svého cíle přesto odmítá vzdát.

Podle soudu správa parku při posuzování vlivu nové cesty na přírodu porušila zákon, protože nezohlednila stav celé populace chráněného tetřeva hlušce na území národního parku. Park měl přitom podle vědců ze Stínové vědecké rady NP Šumava k dispozici dřívější odborné posudky, které otevření cesty vylučovaly.

Žalobu na otevření stezky podal Okrašlovací spolek Zdíkovska a Česká společnost ornitologická. „Jednou z možností, jak celou záležitost zvrátit, je podání kasační stížnosti ze strany účastníků řízení, mezi které však nepatří Správa NP a CHKO Šumava,“ uvedl mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek. Verdikt by mohlo napadnout například ministerstvo životního prostředí, obec Modrava či Klub českých turistů.

Správa parku plánovala otevření cesty z Březníku Luzenským údolím na Modrý sloup už několik let. O obnovení dřívější cesty měl zájem i sousední Národní park Bavorský les, protože by tak vzniklo další spojení české a německé strany Šumavy. „Ekoaktivisté pošlapali snahu obou národních parků – vrcholných orgánů ochrany přírody na daných územích,“ tvrdí ředitel parku Jiří Mánek.

Podle něj předcházelo návrhu na otevření stezky dlouhodobé sledování tetřeví populace. „Na cestě Luzenským údolím tetřev nežije, protože žije v lese. Tetřev se v hojném počtu nachází i kolem turistických stezek, po kterých poslední dvě desítky let chodí turisté,“ uvedl Mánek.

Tlak ekologů ostře kritizuje i starosta Modravy a předseda Svazu obcí národního parku Šumava Antonín Schubert. „Ekoaktivistická hnutí svou blokádou průchodu na Modrý sloup skrze Luzenské údolí jasně ukázala, že jim nejde o ochranu tetřeva ani přírody,“ prohlásil. Opřel se ale i do správy parku a ministerstva životního prostředí. V případě Evropsky významné lokality, ležící v oblasti Natura 2000, žádost o novou cestu obsahovat posudek EIA a naturový posudek. „To ale odpůrci zpřístupnění cesty říkali od začátku a správci parku to věděli. Věděli, že soud to bude vyžadovat, a přesto to nedodali,“ citovala jej ČTK.

Odpůrci cesty na Modrý sloup argumentují, že kvůli snaze propojit českou a bavorskou stranu Šumavy nelze porušovat zákony. Během let, kdy se správa parku snažila prosadit turistický chodník na Modrý sloup, navíc vznikly další přeshraniční stezky. „Na Šumavě se vyskytuje jediná životaschopná populace tetřeva hlušce ve střední Evropě a Správa NP by ji měla chránit, a nikoliv hledat způsoby, jak její ochranu prolomit,“ uvedl ornitolog Vladimír Bejček.

Jiří Mánek: Vytvořit na Šumavě přírodu potrvá stovky let