Obrněncům za desítky miliard chybí ochrana před drony. Dodat ji mohou české firmy

CV90

CV90 Zdroj: profimedia.cz

Podovzky obrněného transportéru Lynx by se měly vyrábět v Maďarsku.
Německý obrněný transportér Lynx KF41 o hmotnosti 44 tun přepravuje osm pěšáků a tři členy posádky.
CV90
Obrněné vozidlo Ascod
Obrněný transportér Ascod
6
Fotogalerie

V požadované výbavě nových bojových vozidel pěchoty pro armádu jsou povážlivé díry. Může za to zastaralé zadání, které nereaguje na nedávné ozbrojené konflikty, jako byla válka o Náhorní Karabach v roce 2020. Pokud by se zakázka začala plnit už letos, jak bývalé vedení ministerstva obrany původně předpokládalo, obrněncům by podle informací deníku E15 chyběla účinná ochrana proti útočným dronům. Tu přitom kompletně vyrábějí české firmy.

„Chceme moderní technologie pro moderní bojiště. Týká se to i dálkově ovládaných nebo autonomních bojových systémů,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jeden z hlavních problémů tendru na 210 pásových vozidel spatřuje šéfka rezortu v tom, že se vleče už od poloviny minulé dekády. To má negativní dopady nejen na cenový strop ve výši 52 miliard korun, který kvůli inflaci a dražším surovinám či energiím může stoupnout až o třetinu, ale i na takzvané takticko-technické požadavky. Protože je vojsko definovalo před několika lety, některé už neodpovídají aktuálním hrozbám.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!