Obyvatelé Česka budou stejně bohatí jako dnes Němci za 40 let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Karl Davison via Flickr

Domácnosti po světě bohatnou rychleji, než roste globální ekonomika. Velmi se ale liší rychlost, jakou finanční aktiva domácností v jednotlivých částech světa nabobtnávají. Vyplývá to ze studie Global Wealth Report 2014 společnosti The Boston Consulting Group (BCG).

Výsledky Česka zůstávají podprůměrné. Za posledních pět let aktiva domácností, kterými se myslí hotovost, depozita, podílové fondy, obchodované akcie a dluhopisy, životní a penzijní pojištění, rostla v průměru o šest procent ročně na loňských 196 miliard dolarů, zhruba pět bilionů korun.

„Pokud by ekonomika rostla v průměru jako dosud a Češi by zhodnocovali své finanční jmění o čtyři procenta ročně, pak by dosáhli současné úrovně bohatství německých domácností v roce 2055,“ říká Vít Pumprla, manažer pražské kanceláře BCG, který se zaměřuje na finanční instituce.

5 % nejbohatších Čechů vlastní 45 procent soukromého finančního jmění v zemi. Česko je rovnostářský stát

Po celém světě byl růst ve stejném období osmiprocentní. V Asii pak dokonce jedenáctiprocentní. „Hlavní důvod vidíme v nižších tempech růstu českého HDP a také relativně nižším podílu jmění českých domácností v akciích. Češi dávají přednost ukládání peněz v bankách, kterým důvěřují. Jde jim hlavně o to, aby neutrpěli ztráty,“ vysvětluje Pumprla.

Česko vychází ze studie také jako jeden z nejrovnostářštějších států. Pět procent nejbohatších Čechů vlastní 45 procent soukromého finančního jmění v zemi, kdežto v Polsku je to 48, na Slovensku 49, v Německu 52 a v USA dokonce 77 procent.