Odbory mají obsadit třetinu dozorčích rad, žádá Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

ČSSD chce v koalici prosadit opětovné zavedení zákonného zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností. Odbory o záruku svého místa v dozorčích radách přišly v lednu kvůli zákonu o obchodních korporacích.

Zaměstnanci podle premiéra Bohuslav Sobotky potřebují informace o tom, jak firma hospodaří. Její vedení zase potřebuje zpětnou vazbu, uvedl s tím, že z řad zaměstnanců by měla být naplněna třetina dozorčích rad. „My to téma chceme jako politická strana otevřít v rámci koaliční diskuse,“ uvedl premiér, po jednání se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Předseda ČMKOS Josef Středula řekl, že se cesta otevírá, protože se bude chystat novela občanského zákoníku a souvisejících norem. Některé firmy se už podle něho zaměstnanců v dozorčích radách zbavily. Ze Středulova vyjádření vyplynulo, že zaměstnavatelé se k iniciativě staví záporně.

Sobotka s odboráři debatoval i o dalších tématech. Premiér se vyslovil za zpřísnění regulace agentur práce tak, aby vykrývaly nedostatek profesí, což je jejich účelem, a nevytěsňovaly obvyklé zaměstnanecké vztahy nebo netlačily na snižování mezd zaměstnanců se standardními smlouvami. „Je to velmi vážná situace,“ podotkl Středula.

Odbory: růst platů o 3,5 procenta je minimum

Hovořilo se taky o platech. Odbory pokládají za minimální slibovaný růst platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta v příštím roce. Chtějí podle Středuly, aby 3,5 procenta objemu peněz na platy navíc skutečně znamenal jejich zvýšení o 3,5 procenta. Středula konkrétně upozornil na výši platů například nepedagogických pracovníků, lidí v sociálních službách a v kultuře.

„Někdy bychom přáli některým aktuálním ministrům financí, či ministru financí v tomto případě, aby zkusili delší dobu po vyčerpání vlastních zdrojů žít za 15 tisíc hrubého,“ řekl Středula. Odboráři by rovněž přivítali rychlejší růst minimální mzdy, která má příští rok stoupnout z 8500 na 9000 korun.

Debata se dotkla také třeba problémů těžařské firmy OKD, zákona o zadávání veřejných zakázek, v němž by podle odborů neměla být jediným hodnotícím kritériem cena, nebo investice amerického internetového obchodu Amazon v Česku. Odboráři na rozdíl od vlády prý přivítali, že v Brně nebude, nezaměstnaní, kteří práci chtějí, by jí v této firmě stejně nedostali, řekl Středula.

David Klimeš: Poslední šance odborů