Odložte penzijní reformu o rok, žádá vládu ČSSD

Důchod

Důchod

Experti sociální demokracie na dnešním jednání se zástupci vlády vyzvali kabinet, aby odložil spuštění nového pilíře důchodového systému minimálně o rok, tedy na 1. ledna 2014. V rámci tohoto pilíře by si lidé mohli vyvádět část pojistného ze státního průběžného pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností. Důvodem sociálnědemokratického návrhu je současná situace na kapitálových finančních trzích a problémy některých států. Vyplývá to z jednání ČSSD.

„ČSSD vyzvala vládu, aby druhý pilíř nezaváděla, popřípadě, když ze svého záměru neustoupí a zavede ho, tak aby období mezi dnem, kdy se právní předpis stává platným, a dnem, kdy nabývá účinnosti, odložila minimálně o rok,“ řekl Vít Samek, který je v expertním týmu sociální demokracie. Postoj odůvodnil například nedávným snížením ratingu Spojených států či situací na trhu s dluhopisy některých zemí, například Španělska či Itálie. Odložením účinnosti bude možné lépe vyhodnotit krizi, která tady pokračuje, řekl Samek.

Sociální demokracie dále vyzvala vládu, aby předložila hodnocení dopadů na veřejné finance, které bude zavedení druhého pilíře mít. „Myslíme, že vláda zanedbala svoje povinnosti,“ řekl stínový ministr financí sociální demokracie Jan Mládek. Některé varianty podle něj počítají s tím, že reforma bude pro veřejné finance znamenat zátěž až bilion korun. „Tak jsme apelovali, aby alespoň nějaké výpočty dodali,“ řekl Mládek.

Jednání mezi vládou budou i nadále pokračovat. Zabývat se budou mimo jiné transformací současného penzijního připojištění a takzvaným předdůchodem, který by umožnil odejít dříve do penze lidem s namáhavým nebo nebezpečným povoláním. Zde je podle Mládka dohoda sociální demokracie a vlády poměrně perspektivní.

Na předdůchodech panuje shoda i v tripartitě, někteří zaměstnanci by mohli odcházet do důchodu dříve

U předdůchodů se už na řešení shodl expertní tým tripartity. Zaměstnanci z namáhavých profesí by podle něj mohli odcházet do důchodu o jeden až pět let dříve, než je dáno zákonem. Seznam profesí přitom není dopředu určený. U jednotlivých zaměstnavatelů by se stanovil v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu. Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. Ministerstvo financí má tento týden předložit členům tripartity i expertního týmu ČSSD podrobněji rozpracovaný návrh, který by umožnil předdůchody vyřešit.

Na jednáních se dohodli v červenci při projednávání zákonů o penzijní reformě zástupci sociální demokracie s premiérem Petrem Nečasem. Jejich cílem mají být případné změny v zákonech reformujících penzijní systém ještě předtím, než projdou ve sněmovně druhým čtením.

Vláda počítá s tím, že po transformaci důchodového systému zůstane i reformované penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí.