ODS i ČSSD hledají volebního lídra

Sjezd ČSSD (archivní foto)

Sjezd ČSSD (archivní foto) Zdroj: ctk

Zatímco premiér Jiří Rusnok přinesl včera na Hrad prezidentu Miloši Zemanovi demisi, pravděpodobný vítěz příštích voleb nemůže najít lídra v hlavním městě. Krajský výkonný výbor ČSSD o to sice požádal předsedu Bohuslava Sobotku, ten ale jeho výzvu odmítl a kandidovat chce na jižní Moravě, stejně jako místopředseda Michal Hašek.

Nelichotivou roli tak zřejmě přijme v příštích dnech šéf Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil. Příští jaro mu končí u odborářů mandát.

O svém lídrovi mají naopak jasno v TOP 09. Strategii do předčasných voleb řešilo včera vedení strany. Chce se opřít hlavně o vlnu nesouhlasu s prezidentem Zemanem. Lídrem v Praze se stane podle všeho Karel Schwarzenberg, předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík bude kandidovat ve Zlínském kraji. Miroslav Kalousek má pak na výběr střední nebo jižní Čechy. Strana totiž musí také „uklízet“ méně populární tváře, jako je bývalá ministryně kultury Alena Hanáková, exministr práce Jaromír Drábek nebo bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, nad níž lpí stín obvinění v kauze letounů CASA. Hanáková a Parkanová zřejmě svou politickou dráhu definitivně ukončí. TOP 09 si do voleb věří. „Jsme jedinou pravicovou silou, která je schopna uspět. Zůstali jsme v tom takřka sami. ODS trpí vnitřními rozpory,“ říká Gazdík.

Ani ODS nemá jasno, koho vyslat do voleb jako lídra

S nalezením volebního lídra mají podobně jako ČSSD potíže občanští demokraté. Miroslava Němcová se už o post sice přihlásila, pověřený šéf strany Martin Kuba ale její nadšení přibrzdil prohlášením po zasedání výkonné rady strany, že o lídrovi se bude ještě diskutovat. Strana se také nemůže dohodnout, jak se budou listiny sestavovat. Kvůli obavám z nasazování regionálních „kmotrů“ chce Němcová výběr nechat na vedení strany, což se regionům nelíbí. ODS při snaze o očistu možná sáhne po členovi bývalé vlády, exministru školství Petru Fialovi, který by mohl vést kandidátku na jižní Moravě.

Také do vlády, ovšem té současné, chce při hledání jmen sahat Strana práv občanů zemanovci. Premiér Jiří Rusnok nebo ministryně spravedlnosti Marie Benešová už jejich nabídku odmítli dříve, včera se v podobném duchu vyjádřili ministři Jan Fischer nebo Jan Kohout, pro by naopak byl šéf rezortu vnitra Martin Pecina.

Schůze k rozpuštění Poslanecké sněmovny začne v pátek. Kvůli nejistému počtu hlasů ji ale poslanci zřejmě přeruší a sněmovna se historicky poprvé sama rozpustí až v úterý.

Autor je redaktorem týdeníku Euro