OECD: Česko vykazuje po Irsku druhou nejvyšší výnosnost investic

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Tok přímých zahraničních investic loni celosvětově dosáhl nejvyšší úrovně od začátku finanční krize v roce 2007. Investice podpořily fúze a akvizice v bohatých zemích. Celkem se investice zvýšily o 25 procent na 1,7 bilionu dolaru (40,2 bilionu korun). Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Česká republika se pak podle zprávy zařadila v roce 2014 mezi země s nejvyšší výnosností investic.

Vysoký podíl na růstu měly velké přeshraniční fúze a akvizice. Některé z dohod byly podepsané kvůli snížení daní velkých firem z USA.

Příliv investic do zemí, které jsou členy OECD, se zvýšil až o 86 procent na 1,06 bilionu dolarů. Příliv do zemí EU se zvýšil o 54 procent a do zemí skupiny největších ekonomik světa G20 o 26 procent.

Země zavedly nové mezinárodní standardy pro statistiku přímých zahraničních investic. OECD díky tomu mohla tentokrát vypočítat i míru výnosnosti zahraničních investic v roce 2014 pro 22 zemí.

Míra ukazuje, zda investice byla zisková nebo ztrátová. Nejvyšší míra výnosnosti byla v Irsku, kde činila 14 procent. Následovala Česká republika se 13 procenty a Japonsko a Polsko s deseti procenty, napsala agentura Reuters.