OECD tvrdě kritizuje Českou republiku za přehlížení korupce

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Elitní klub rozvinutých ekonomik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se včera tvrdě opřel do Česka za mizivé výsledky v boji s korupcí překračující hranice republiky. Podle jeho studie česká vláda musí okamžitě začít spolupracovat se soukromým sektorem v úsilí zamezit korupčnímu chování. „Povědomí o českých přeshraničních korupčních přečinech je mezi firmami politováníhodně nízké,“ uvádí zpráva.

Za velmi špatným hodnocením stojí především nepříliš úspěšná cesta hodnotícího týmu OECD do Prahy. Experti z Islandu a JAR přijeli zkontrolovat, jak se naplňuje protikorupční konvence OECD. Výsledek byl tristní: „Přes opakované žádosti žádná česká firma nebyla připravena na setkání s hodnotitelským týmem, který navštívil zemi v říjnu roku 2012.“

Studie ale nevytýká mizivou snahu bojovat s korupcí jen soukromým firmám. „Podobný nedostatek uvědomění je i mezi auditory a účetními ohledně jejich oznamovací povinnosti a absentují i závazná pravidla, jak čelit případům korupce přeshraničního rozsahu mezi českými firmami.“ Česká policie a justice nedotáhly žádný přeshraniční korupční případ do konce, přestože jich několik bylo vyšetřováno.

OECD naléhavě vyzývá Česko k přijetí několika zásadních změn. Mělo by zejména poskytnout větší nezávislost žalobcům a vyjasnit si, že policie a žalobce nesmí odložit případ z motivů, jako jsou národní zájmy, vztahy s cizími státy či identita osob figurujících ve vyšetřování a žalobě přeshraniční korupce.