Okamura čelí trestnímu oznámení, kvůli výrokům o Letech

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura Zdroj: ctk

Lidovecký politik Šimon Heller podal trestní oznámení na poslance a šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru kvůli jeho výrokům o táboře v Letech na Písecku. Okamura prohlásil, že tvrzení o romském koncentračním táboře jsou mýtem, že se v Letech nacházel pracovní tábor pro lidi, kteří se vyhýbali řádné práci. Heller si uvědomuje, že s oznámením možná neuspěje i vzhledem k Okamurově poslanecké imunitě.

„Hlavně považuji za důležité se lidsky ohradit proti takovému jednání. Vím, že před časem bylo podáno trestní oznámení na europoslance pana Ransdorfa za podobné výroky a nebylo úspěšné. Nicméně to mě neodrazuje od toho se důrazně ohradit proti takovým výrokům,“ uvedl Heller.

Okamura se prý tímto výrokem dopustil trestného činu popírání nacistických zločinů proti lidskosti. Podle Hellera jde především o populismus, kdy se podobnými prohlášeními snaží šéf Úsvitu oslovit případné voliče. „Přijde mi velmi smutné, že se poslanec takto vyjadřuje. Vzhledem k některým prohlášením pana Okamury v minulosti mě to ale zase až tolik nepřekvapilo,“ řekl Heller.

Cikánský tábor Lety na Písecku
Tábor v Letech stál dva kilometry východně od obce Lety. Od 8.8.1940 sloužil jako pracovní tábor, následně od 1.1.1942 byl sběrným táborem a od 2.8.1942 se stal cikánským táborem. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět set bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina z nich zavražděna. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo kolem 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Šéfa hnutí Úsvit za jeho výroky o táboře v Letech kritizovali i jiní politici. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera by měl Okamura rezignovat na všechny politické funkce. Premiér Bohuslav Sobotka zase uvedl, že Okamura používá jazyk protektorátní propagandy před rokem 1945.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje slova předsedy Úsvitu za „hanebnost na úrovni zločinu“. Skrze svého mluvčího reagoval i prezident Miloš Zeman. Kdyby to byl pracovní tábor, tak by jeho vězni neskončili v Osvětimi, uvedl Zemanův mluvčí.

Martin Čaban: Memento Okamura