Okamurova SPD má více členů než hnutí ANO. Nejvíce ubývá komunistů

Protiislámská demonstrace Okamurovců na Hradčanském náměstí

Protiislámská demonstrace Okamurovců na Hradčanském náměstí Zdroj: Foto Blesk - Petr Novotný

Radim Fiala a Tomio Okamura (oba SPD)
Místopředsedové Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM)
Protiuprchlická demonstrace Okamurovců na Václavském náměstí
4
Fotogalerie

Tradiční strany ztrácejí své členy po tisícovkách a nové tváře se daří získávat jen mladým stranám a hnutím. KSČM loni ze seznamu členské základny odepsala téměř desetinu straníků a v současnosti jich má necelých 35 tisíc. SPD naopak meziročně stoupl počet členů téměř čtyřnásobně a v počtu členů už přeskočila vládnoucí ANO. Piráti hlásí meziroční nárůst o třetinu.

„Obecně platí, že atraktivní jsou zejména ty strany, které jsou úspěšné z hlediska volebních výsledků a umožňují tak potenciálním členům dostat se do rozhodovacích pozic,“ míní politolog Petr Just. „Strany jako SPD, ale třeba i Piráti jsou navíc atraktivní už jen tím, že jsou stále relativně nové,“ míní.

Nejhorší je situace v KSČM, v níž se každoroční úbytek členů kvůli demografické struktuře strany pohybuje kolem dvou až tří tisíc. Za posledních deset let tak jejich počet klesl o více než polovinu a průměrný věk vzrostl na téměř 74 let. Strana se proto snaží klesající trend alespoň zpomalit tím, že verbuje nové mladé členy, kterým dává více příležitostí.

„Například ve volbách do Evropského parlamentu je průměrný věk naší první pětky kandidátů nižší než 35 roků,“ říká místopředseda partaje Petr Šimůnek, který má na starosti její interní záležitosti. „Bohužel se setkáváme s tím, že řada sympatizantů do strany nevstoupí kvůli její minulosti a obavám o zaměstnání,“ dodal.

Podobný vývoj počtu členů zaznamenávají i další tradiční strany. Registrovaných lidovců už je pouze necelých 23 tisíc, což je o zhruba dva tisíce méně než před rokem. „Loňský pokles byl dán do značné míry přeregistrací stávajících členů, roční úbytky máme pravidelně nižší,“ vysvětluje výkyv předseda strany Marek Výborný, podle něhož je v současnosti průměrný věk členů strany 65 let.

Třetí nejpočetnější strana, sociální demokraté, trend tradičních stran následuje. Místopředseda strany Tomáš Petříček z toho viní jednak celkový nezájem občanů o politiku, jednak klesající preference strany.

Na druhé straně pomyslného žebříčku jsou kromě SPD také Piráti, jejichž počet vzrostl o tři sta. Od voleb do sněmovny straně narostl počet členů zhruba na dvojnásobek. „Věřím, že do krajských voleb v příštím roce se nám povede našimi členy pokrýt všechna okresní města a počet Pirátů vzroste na 1500,“ říká šéf mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

U hnutí STAN se počet členů výrazně nemění a zůstává nejnižší ze všech parlamentních stran. Stejně tak se nemění ani počet členů TOP 09.