Omezení podniků i bez nouzového stavu. Vláda rozhodne o rozšíření pandemického zákona

Premiér Petr Fiala (ODS) povede ve středu jednání vlády, na které se rozhodne o prodloužení pandemického zákona.

Premiér Petr Fiala (ODS) povede ve středu jednání vlády, na které se rozhodne o prodloužení pandemického zákona. Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) naposledy nařídil pravidelné testování ve firmách a školách.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zatím důvod pro vyhlášení nouzového stavu nevidí.
3
Fotogalerie

Brzy to budou dva roky, kdy do Česka pronikla koronavirová pandemie, a vláda stále nemá v ruce spolehlivé nástroje pro její zvládání. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) projedná ve středu návrh na prodloužení a rozšíření pandemického zákona, který připravil před koncem mandátu exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zákon má nově umožnit plošné omezení provozu obchodů, restaurací, služeb, škol či akcí bez nutnosti vyhlašovat nouzový stav. Od novely zákona si vláda slibuje lepší legislativní ukotvení jednotlivých opatření, aby je soud opět jedno po druhém nerušil.

Současný pandemický zákon, který je psán na míru koronavirové epidemii, přestane platit na konci letošního února. Vláda tudíž se schválením novely spěchá a chce tlačit na zrychlené projednání normy i ve sněmovně. V případě nepřijetí se ministerstvo zdravotnictví obává výrazných škod na veřejném zdraví. „Stejně tak nelze pominout související hospodářské škody, které by nezvladatelné šíření epidemie s sebou přineslo,“ píše rezort v návrhu, podle něhož se má zákon prodloužit až do srpna roku 2023.

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Nově bude vláda smět omezit provoz obchodů, obchodních center, trhů a tržišť například omezením jejich otevírací doby. Kabinet má také získat možnost omezit služby včetně restaurací stejně jako sportoviště, hudební kluby a diskotéky, herny a kasina, muzea a galerie, hrady a zámky. Rovněž také zoologické a botanické zahrady, knihovny, divadla či kina. Normu lze dále uplatnit na festivaly, veletrhy nebo na dětské tábory. Novela se dotýká také všech typů škol, které mohou být omezeny a kterým vláda bude moci přikázat pravidelné testování. Upravený zákon také obsahuje ustanovení o krizovém ošetřovném.

Kromě ministerstva zdravotnictví a krajských hygienických stanic dostane pravomoc vyhlašovat opatření nově i ministerstvo obrany, které může rozhodnout o omezení v ozbrojených silách, na ministerstvu nebo třeba ve svých příspěvkových organizacích. Vláda ovšem nadále nebude smět úplně podniky zavřít, omezit pohyb, nařídit pracovní povinnost nebo zavřít hranice, k tomu musí vyhlásit nouzový stav.

Pandemický zákon byl přijat loni na jaře po nátlaku tehdejší opozice, které se nelíbil opakovaně prodlužovaný nouzový stav. Kabinet Andreje Babiše (ANO) posléze postupovat podle pandemického zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví. Nejvyšší správní soud však řadu opatření zrušil s tím, že je nelze podle těchto zákonů vyhlašovat nebo že jsou špatně odůvodněné. Babišova vláda proto musela loni na podzim opět vyhlásit zatím poslední nouzový stav trvající do Vánoc, aby mohla plošně omezit otevírací dobu restaurací, barů či diskoték.   

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se domnívá, že zavedení dalšího nouzového stavu kvůli rozšíření varianty omikron nyní není třeba. Do budoucna ho ale nevyloučil. „Může přijít situace, kdy třeba třetina hasičů či policistů bude mimo výkon služby, která by případně nouzový stav jako silnější instrument vyžadovala,“ uvedl.