Firmy přísnější než stát. Některé společnosti chtějí přitvrdit pětidenní karanténu

V opačném případě by podle Prazdroje mohla být ohrožena výroba.

V opačném případě by podle Prazdroje mohla být ohrožena výroba. Zdroj: čtk

Fast food McDonald’s zpřísní vládní opatření. Zaměstnanci se budou muset pro návrat do práce z izolace testovat.
Plzeňský Prazdroj vítá kratší karanténu a izolaci.
3
Fotogalerie

Jak rychle omikron přijde, tak rychle má odejít. Příští týdny ukážou, zda se naplní očekávání vlády o rychlém průchodu koronavirové varianty omikron společností. Aby nebyl narušen chod firem a továren, až počty nově nakažených dosáhnou vrcholu, rozhodla vláda o zkrácení karantény a izolace na pět dní. Část odborníků se obává, že je to příliš krátké, a obezřetné jsou i některé firmy.

Ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý upozorňuje na rozdíl mezi izolací, která je nařízena pozitivně testovaným lidem, a karanténou, do níž jdou jejich blízké kontakty. Zkrácení izolace na pět dnů považuje Šerý za chybu.

 „Pětidenní karanténa je v pořádku, ale pokud budeme pozitivně testované lidi po pěti dnech pouštět do práce, tak se to rozjede ještě mnohem více,“ domnívá se Šerý, podle kterého lze nástup nové varianty onemocnění covid-19 jen zbrzdit, nikoli zastavit.

Koronavirus: Varianta Omikron

Video placeholde
• Videohub

Některé firmy, zejména ty v potravinářském sektoru, zvažují interní přitvrzení nařízených opatření. „Vládní opatření částečně zpřísníme, abychom v částech firmy, kde se kolegové nejvíce potkávají, zamezili možnému šíření viru. Jako doplňující kritérium jsme proto pro návrat z izolace stanovili negativní PCR test,“ uvedla Andrea Brožová za výrobce nápojů Mattoni 1873.

Pivovar Bernard rovněž zvažuje, že vládní opatření upraví. „Kratší dobu karantény vítáme, nicméně pivovar je potravinářský provoz a obvykle máme nastavena přísnější hygienická pravidla, než platí obecně,“ uvedl mluvčí společnosti Radek Tulis. „Je možné, že vedení pivovaru přijme přísnější preventivní opatření a potenciálně nakažení zaměstnanci zůstanou doma déle,“ dodal.

Opatrný je i McDonald's

Restaurační řetězec McDonald’s hodlá pečlivěji sledovat, zda se zaměstnanci nevracejí do práce s příznaky nemoci. „Co se týče doby karantény u zaměstnanců pozitivně diagnostikovaných na nemoc covid-19, budeme nad rámec tohoto konkrétního opatření přihlížet i ke konkrétnímu zdravotnímu stavu jednotlivých zaměstnanců,“ řekl manažer společnosti Rastislav Tesár.

Většina firem nicméně zkrácení karantény i izolace vítá. „Pokud zkrácená doba nezvýší riziko nákazy, tak ji určitě preferujeme. Věříme, že i díky tomu by v případě výrazného nárůstu epidemie v Česku nebyla ohrožena výroba,“ uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. Firmy se připravují na plošné testování zaměstnanců, které vláda nařídila od příštího týdne.

Omezení výroby se obávala také mlékárna Madeta. „Pokud by vývoj nemocnosti korespondoval s predikcemi ministerstva zdravotnictví, tak bychom při zachování původní délky karantény nebyli schopnosti zajistit provoz,“ upozornil personální ředitel společnosti Pavel Buryánek.

Možný výpadek zaměstnanců nezneklidňuje jen velké výrobní provozy, ale i maloobchody. „Zkrácení karantény může být prospěšné k pokrytí případného výpadku zaměstnanců v prodejnách a logistických centrech,“ domnívá se mluvčí prodejen potravin Lidl Tomáš Myler. Zaměstnanci supermarketů se podle něj už nyní pravidelně testují a firma již preventivně najímá brigádníky na pokrytí výpadků.

Podobně vnímají nařízení i mnohem menší firmy, například český výrobce nábytku Ton. „Věříme, že vláda ví, co dělá, a proto nebudeme pětidenní karanténu nijak laicky upravovat,“ prohlásila za firmu Lenka Sršňová. Situací může zamíchat ještě v pátek vláda, která chce pro určité klíčové sektory zavést takzvanou pracovní karanténu.

Jaká opatření se dotýkají firem?

Testování zaměstnanců

Od pondělí 17. ledna musejí být všichni zaměstnanci testováni dvakrát týdně. A to bez ohledu na to, zda jsou očkování či po nemoci. Pokud zaměstnanec odmítne, musí jej firma nahlásit na hygienu,dotyčný pak musí nosit na pracovišti respirátor, dodržovat rozestupy a stravovat se odděleně od ostatních.

Pětidenní karanténa

Od tohoto úterý se zkrátila izolace a karanténa na pět dní, pokud lidé nebudou mít příznaky nemoci. Dosud trvala karanténa 14 dní. Od pondělí 17. ledna musejí do karantény i očkovaní a lidé s prodělanou nemocí, kteří dosud nemuseli.

Pracovní karanténa

V pátek odpoledne bude vláda rozhodovat o podobě tzv. pracovní karantény. Lidé z vybraných profesí, zejména ve zdravotnictví, dopravě či energetice, by mohli nadále docházet do zaměstnání i po pozitivním antigenním testu. Izolovali by se až v momentě, kdy by nákaza byla potvrzena PCR testem.