Opozice hýří zákony. Šanci mají ty, které si přivlastní ANO

Petr Fiala (ODS): Programové prohlášení je jako sběrna surovin.

Petr Fiala (ODS): Programové prohlášení je jako sběrna surovin. Zdroj: Blesk / David Malík

tisková konference Piratů, Ivan Bartoš
Jan Bartošek
Jan Bartošek
4
Fotogalerie

Strany bývalého Demokratického bloku i Piráti se předhánějí v navrhování změn zákonů. Obávají se, že některé z nich si přivlastňuje ANO, což ale může pomoci jejich přijetí.

V Poslanecké sněmovně se nestává často, aby se všechny strany shodly na změnách hned několika zákonů jako u nedávno schváleného zrychlení výstavby dopravní infrastruktury. Obtížnou práci má opozice, která je v tomto volebním období roztříštěná na šest subjektů. Přesto mohou některé její předlohy projít, byť jejich autorům nemusejí vždy přinést politické body.

„Do sněmovny přijdou dobré návrhy, které jsou ale vládou zamítnuty, aby následně vláda přišla s tím samým návrhem a prodala ho jako vlastní úspěch. Je to ideové vykrádání jiných stran,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek v narážce na praxi, kterou zavedla bývalá jednobarevná vláda ANO.

Stalo se tak například s novelou zákona o směnárnách, kterou původně připravili Starostové, ale nakonec prošel vládní návrh. Podobný osud zřejmě čeká i novelu volebního zákona na zavedení korespondenčního hlasování z dílny TOP 09.

E15

Obecně platí, že podporu mohou získat normy, které pozitivně zasáhnou širší skupiny občanů. Je to například lidovecký záměr přidat ženám v důchodu pět set korun měsíčně za každé vychované dítě, snaha řešit otázku dostupného bydlení, která jde napříč politickým spektrem, nebo pirátská novela zákona o svobodném přístupu k informacím.

Výhodu má druhá nejsilnější ODS, která může mít dost hlasů s ANO. Na minulé schůzi začaly oba kluby tlačit výjimku pro velkoobchody, které mají o svátcích omezenou prodejní dobu.

Minimální šance má naopak úsilí TOP 09 zmírnit restrikce zavedené v minulém volebním období. Současná koalice ANO a ČSSD rozhodně nepřipustí třeba zrušení EET. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil přesto věří, že sežene dostatek poslanců alespoň pro úpravu zajišťovacích příkazů, aby o nich rozhodovaly nezávislé soudy, a nikoliv úředníci.

„Mohla by to podpořit i část vládních poslanců, protože existují reálné lidské osudy, kdy poctiví podnikatelé kvůli zásahu státu skončili,“ míní Pospíšil. Dodal, že i když jsou některé firmy odškodněny, za chybná rozhodnutí zaměstnanců Finanční správy pak platí občané.

Jako beznadějné se jeví návrhy uskupení Tomia Okamury. Jeho představy o celostátním referendu či přímá volba starostů velmi pravděpodobně neprojdou i proto, že jde o změny ústavy. Muselo by je podpořit 120 poslanců. Vliv SPD se však může zvýšit po případném rozpadu svazku ANO a sociální demokracie.