Volby poštou pro Čechy v zahraničí mají šanci. Proti sobě jde ale hned několik návrhů

Markéta Pekarová Adamová, Jiří Pospíšil, Miroslav Kalousek

Markéta Pekarová Adamová, Jiří Pospíšil, Miroslav Kalousek Zdroj: čtk

Sčítání volebních lístků (ilustrační foto)
Markéta Adamová Pekarová
3
Fotogalerie

Vláda se pře s opozicí, kdo předloží lepší návrh na zavedení korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Opoziční návrh na zavedení korespondenčního hlasování v úterý nicméně poslala vláda do sněmovny s neutrálním postojem, přestože pracuje na vlastní legislativě.

Volby do Evropského parlamentu, které se konají na jaře příštího roku, by se mohly více přiblížit občanům žijícím v zahraničí. Jen zlomek z nich totiž v současnosti chodí k volbám, protože zvlášť ve velkých zemích typu USA, Austrálie nebo Rusko je dělí od zastupitelských úřadů často tisíce kilometrů. Voliči v zahraničí by mohli podle poslanců nově posílat své volební lístky poštou, což je nyní v jiných zemích běžné. Podle zástupců ministerstev je nicméně návrh nedotažený.

„Systém by podle tohoto návrhu nebyl v praxi funkční se lhůtami, které v zákoně platí dnes. Lístky by se nestihly včas distribuovat,“ míní ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), podle kterého by problémy mohly nastat také u krátké mezery mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb. Vláda by mohla předložit vlastní změnu volebního zákona počátkem roku 2019, uvádí Kněžínek.

Kabinet nicméně korespondenční hlasování jako takové podporuje. „Máme to v programovém prohlášení vlády. Ministerstvo vnitra už pracuje na vlastním návrhu,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Ve sněmovně teprve uvidíme, jakou podporu návrh získá,“ uvedla hlavní předkladatelka návrhu poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Vím už nyní od ČSSD i KSČM, že u nich podporu nezíská, zkrátka tyto strany nemají v zahraničí své voliče,“ uvedla.

Kromě TOP 09 jsou pod návrhem podepsaní poslanci ODS, KDU-ČSL, STAN a Pirátů. Ti kritizují vládu, že často na plénu sněmovny zamítne návrhy opozice, aby pak přišla s podobnou změnou legislativy.

„Kdyby to od nás vláda opsala, nebylo by to nic mimořádného, protože pár členů vlády už skončilo kvůli opisování,“ řekl s nadsázkou poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) s tím, že by nicméně případný vládní návrh podpořil.

„Pokud by došlo k zamítnutí a následnému předložení vládní verze, podpoříme ji s ohledem na její kvalitu,“ řekl za Piráty poslanec Vojtěch Pikal. „Podpoříme to, pokud tam nebude nějaká iracionální změna. Ale náležitě to okomentuji,“ shoduje se s ostatními poslanec Vít Rakušan (STAN).

Podle Pekarové Adamové by vláda měla zapracovat své připomínky do současného opozičního návrhu a ne připravovat svou verzi. „Znamenalo by to odložení řešení tohoto problému o další roky,“ řekla.