Opozice návrh na evidenci tržeb nezarazila, prošel do dalšího čtení

Andrej Babiš ve Sněmovně předvádí budoucí podobu účtenek

Andrej Babiš ve Sněmovně předvádí budoucí podobu účtenek Zdroj: ctk

Sněmovna po šestihodinové debatě podpořila přes odpor opozice vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Opozice neúspěšně navrhovala zamítnout návrh již v prvním čtení, případně ho vrátit vládě k dopracování. Evidence má podle vlády pomoci omezit daňové úniky, šedou ekonomiku, a tím přinést víc peněz státu. Pravice pro další kola schvalování hrozí obstrukcemi.

Návrh na zamítnutí podpořily kluby ODS a TOP 09 a Starostů, poslanci z klubu Úsvitu se zdrželi. Komunisté se buď zdrželi, nebo hlasovali pro předlohu. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik již předtím avizoval, že jeho poslanci pro zamítnutí nebudou.

„To není zákon proti živnostníkům, to je lež,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „Poctiví živnostníci to vítají,“ dodal. Zdůraznil, že zákon má také narovnat podmínky na trhu, aby odstranil výhodu nepoctivých podnikatelů, kteří neplatí daně. Většina podnikatelů podle něj ale podniká poctivě. Chorvatský systém, kterým se Česko inspirovalo, je podle Babiše nejmodernější, nejlevnější a nejméně podnikatele zatíží.

Podle záměru vlády budou obchodníci hlásit online tržby finančním úřadům. Zákazníkovi vydají účtenku a současně odešlou státu požadované údaje. Počítá se i se zavedením účtenkové loterie. Evidovat se budou platby nejen v hotovosti, ale i kartami, směnkami nebo šekem. Z evidence bude řada tržeb vyloučena, půjde například o placení na úřadech, poštách nebo na veřejných toaletách.

Přečtěte si, co zaznělo ve Sněmovně:

Pravice poukazuje na náklady státu i živnostníků na pořízení a provoz systému a hovoří o kroku k likvidaci malého a středního podnikání. Například předseda ODS Petr Fiala vidí v návrhu mimo jiné nebezpečné shromažďování dat v rukou státu. Upozorňoval i na to, že na řadě míst existuje problém s přenosem dat a vysokorychlostním internetem a obchodníci nebudou moci v požadovaném čase odesílat údaje finančním úřadům.

Babiš ale řekl, že živnostník bez připojení bude moci požádat finanční úřad o zjednodušenou registraci a údaje bude smět odesílat jednou týdně. Také podle něj není pravda, že systém někoho „špicluje“.

Opozice tvrdí, že daňové úniky se odehrávají jinde než jen u živnostníků, například mezi firmami sdruženými do velkých skupin.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že zákon schválen nebude. Varoval proto, že jakékoli peníze z rozpočtu uvolněné na tento projekt budou zaplaceny bez opory ve schváleném zákonu. Úředník, který by takové peníze za projekt vyplatil, by se podle Kalouska vystavil riziku neoprávněného nakládání s rozpočtovými prostředky.

„Nevím, jakým způsobem to chce udělat,“ komentoval Babiš Kalouskovo vyhlášení o tom, že pravicová opozice přijetí zákona zablokuje. Koalice ale očekává, že obstrukce budou tvrdé a boj těžký.

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby.

Sleva podnikatelům na evidenci tržeb může být i nižší než pět tisíc
Podnikatelé, na které dopadne povinnost evidence tržeb, budou moci uplatnit slevu, která jím má kompenzovat související náklady.
Poplatníci s nízkým základem daně budou mít slevu nižš než navržných pět tisíc korun, v některých případech nebudou moci uplatnit slevu vůbec. Vyplývá to z vládní předlohy i z informací ministerstva financí.
Slevu na dani nastavuje návrh zákona tak, že částka pět tisíc korun bude horní hranicí. Jinak půjde o rozdíl mezi 15 procenty dílčího základu daně z podnikání a základní slevy na poplatníka. Tato základní sleva činí 24 840 korun.
Například u poplatníka, který vykáže daňový základ z podnikání 200 tisíc korun, bude 15 procent z této částky představovat 30 tisíc korun. Po odečtení základní slevy na poplatníka ve výši 24 840 korun zůstane 5160 korun, ale uplatnit bude smět jen pět tisíc korun. Poplatník se základem daně 180 tisíc korun bude moci uplatnit slevu jen 2160 korun. Pokud jeho základ daně klesne například na 100 tisíc korun, nebude moci slevu uplatnit vůbec.
Sleva je jednorázová, nebude možné ji opakovat víc let po sobě. Vláda odhaduje, že zavedení slevy připraví státní rozpočet o miliardu korun.

Snížením DPH přijde stát podle Babiše asi o 400 milionů korun, v prvním roce fungování evidence tržeb by na ní měl ale vybrat o 5,5 miliardy korun navíc. Až dalším roce se přidají daně z příjmu a zvýšený výběr daní by měl stoupnout celkově zhruba o 11 miliard korun.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému by měla rozhodnout následně vláda.