Optimismus manažerů firem se vytratil, bojí se prohloubení krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: nacu, MorgueFile.com

Očekávání manažerů předních finančních společností ze šesti zemí včetně Česka ohledně dalšího vývoje domácích ekonomik se zhoršila. Důvodem jsou zejména obavy z prohloubení dluhové krize v Evropě. Vyplývá to z průzkumu, který poradenská společnost Deloitte uskutečnila mezi 185 firmami z ČR, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska.

„Vrcholoví manažeři zemí střední Evropy mají pesimistické vyhlídky na vývoj ekonomiky v roce 2012. Celkově se očekávání propadla na úroveň zpřed roka. Tento propad přichází po pěti po sobě následujících nárůstech důvěry v celém regionu,“ poznamenal dnes Deloitte.

Zatímco ještě v druhém čtvrtletí byla o zlepšení vyhlídek domácí ekonomiky přesvědčena více než polovina oslovených zástupců českých firem, na přelomu srpna a září stejný názor zastávala už jen čtyři procenta oslovených. Zhoršil se také výhled manažerů na vývoj zaměstnanosti v jejich podnicích, dále na tržby, investice nebo akvizice. Zvyšování zaměstnanosti nyní předpovídá jen 27 procent českých podniků, zatímco v předchozím čtvrtletí se podobně vyjadřovaly bezmála dvě pětiny firem.

Lepší vyhlídky mají ze zkoumaných zemích manažeři v Česku, Polsku a na Slovensku. „Nejvýraznější posun k negativním vyhlídkám ekonomické situace země zaznamenalo Slovensko,“ uvedl manažer Deloitte Slovensko Peter Horovčák. Slovensko podle něj vzhledem k značné otevřenosti svého hospodářství a zavedení eura rychle reaguje na změny v eurozóně.

Zástupci poradenské firmy upozornili, že vzhledem k zhoršení dluhové krize a očekávanému zpomalení ekonomik by názory podniků byly nyní ještě pesimističtější. „Firmy jsou konzervativnější. Myslíme, že nálada ještě půjde dolů,“ doplnil Patrik Ferko z Deloitte Slovensko.