Oslavy 17. listopadu: Oslabení demokracie může potkat i Česko, upozorňuje prezident Pavel

Prezident Petr Pavel s manželkou při uctění památky 17. listopadu.

Prezident Petr Pavel s manželkou při uctění památky 17. listopadu. Zdroj: Profimedia.cz

17. listopad 2023 na Národní třídě: Babiš dorazil se Schillerovou a Havlíčkem
17. listopad 2023 na Národní třídě: Babiš dorazil se Schillerovou a Havlíčkem
17. listopad 2023 na Národní třídě: Vít Rakušan
17. listopad 2023 na Národní třídě: Ivan Bartoš a Olga Richterová
17. listopad 2023 na Národní třídě: Vít Rakušan: Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil
16
Fotogalerie

Pietními akcemi, happeningy, koncerty i demonstracemi si dnes Česko připomíná 34. výročí sametové revoluce. Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se uskuteční v Praze i dalších českých městech. Lidé si připomenou události z let 1989 i 1939. 

Hlavní vzpomínkové akce jsou již tradičně před pamětní deskou na pražské Národní třídě, kde byl v roce 1989 komunistickou policií násilně potlačen studentský průvod. Položit květiny a zapálit svíčku přichází politici i řadoví občané. V ulici bude také po celý den studentská slavnost, kterou již tradičně pořádá spolek Díky, že můžem. V 17:11 zazněla symbolicky modlitba pro Martu, kterou doprovedl živě malovaný videomapping.

Proti vládě se odpoledne protestovalo na Staroměstském náměstí a na Letné v Praze. Shromáždění požadující demisi vlády Petra Fialy (ODS) se uskutečnilo i v Brně, kde se sešlo asi 200 lidí, před kterými řečnil například Josef Skála (KSČM) nebo bývalý poslanec Lubomír Volný.

Na Národní třídě u Památníku 17. listopadu se dopoledne konala demonstrace organizací Sdružení přátel Palestiny a Mezinárodního hnutí solidarity s názvem „Svobodu, demokracii a rovnost také pro Palestinu.“ Přes Národní třídu také přešel protestní průvod na Albertov, který bude završením vysokoškolské stávky za klima.

Na Václavském náměstí v Praze začal odpoledne Koncert pro budoucnost, který již několik let patří k oslavám výročí událostí 17. listopadu. Už na jeho začátek přišlo několik tisíc lidí. Pětihodinový program má letos jako ústřední téma vzájemný vztah mezi přírodou, člověkem a stroji. Nabídne 16 hudebních čísel a vystoupení 18 osobností. Program organizátoři živě streamují na sociálních sítích.

Lidé zaplnili horní a střední část Václavského náměstí. Střed náměstí je zavřený pro dopravu.

Program zahájilo hudební vystoupení Igora Orozoviče, mimo jiné nabídl premiérový duet s Anetou Langerovou. Ta bude mít později i samostatné vystoupení, zahrají i Buty nebo kapela Dunaj. Dále vystoupí například rapper Lipo, akustické duo Vladimír Javorský & Mirek Kemel, Vladimír 518 nebo hudební duo Hello Marcel.

Večer v Národním divadle převezmou protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum. Oslavy sametové revoluce v Praze jsou zatím klidné. Policie jen zadržela muže, který na Národní třídě hodil vejce k památníku 17. listopadu 1989.

Prezident: K oslabování demokracie dochází v tam, kde bychom to nečekali

Demokracie není jednou provždy, její určité oslabování můžeme vidět i ve Spojených státech nebo Velké Británii, Česká republika není výjimkou, řekl dnes prezident Petr Pavel v rozhovoru pro Českou televizi na pražské Národní třídě. Proto je potřeba pro svobodu a život v bezpečné zemi něco dělat, dodal prezident. Oslav sametové revoluce se ve své funkci zúčastnil poprvé, u památníku potlačení studentské demonstrace položil věnec a jeho manželka Eva zapálila svíčku. Pavlův prezidentský předchůdce Miloš Zeman se vzpomínkových akcí na Národní třídě neúčastnil.

Pavel k pamětní desce prošel davem, někteří lidé mu tleskali, Pavel se s nimi zdravil. Na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice komentoval Pavlovu přítomnost za pomoci reproduktoru jeden z jeho odpůrců, poukazoval na jeho předlistopadovou minulost. Označoval ho za komunistického rozvědčíka a nazýval ho "prezidentčíkem". Ke svému předlistopadovému členství v Komunistické straně Československa (KSČ) a výcviku u vojenské rozvědky Pavel v rozhovoru řekl, že si to připomíná dodnes, je ale rád, že se mohl podílet na budování společnosti v Česku po roce 1989.

Podle Pavla je potřeba si spolu se 17. listopadem připomínat i lidi, kteří revoluci umožnili, kteří měli odvahu říct, že chtějí změnu. Kdokoli by se ale domníval, že vítězství demokracie je jednou provždy, mýlí se, řekl prezident. "K určitému oslabování demokracie dochází i v zemích, kde bychom to ještě před pár lety nikdy ani myšlenkou nepřipustili, jako Velká Británie, Spojené státy. Domnívat se, že Česká republika v tomto bude výjimkou, by byla iluze," uvedl. Pokud lidé chtějí mít svobodu rozhodovat se, svobodu ve vyjadřování, žít v bezpečné zemi, je třeba pro to den za dnem něco dělat, dodal. Instituce v Česku jsou nicméně podle prezidenta dostatečně silné, aby se vypořádaly s krizovým vývojem, pokud by došlo na ohrožení demokracie.

Fiala: Pád komunismu přinesl prosperitu

Premiér Petr Fiala se oslav ani dalších událostí nezúčastní, po návratu z vládních cest pro afrických zemích mu v tom brání nemoc. Předseda vlády vzpomíná na změny vyvolané 17. listopadem 1989 jako na přelomové v jeho životě. „Pád komunismu a sovětského imperia nám přinesl svobodu, skutečnou nezávislost a demokracii. A bez nich bychom se netěšili ani bezpečí, ani prosperitě,“ uvedl na sociální síti X. 

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš využil výročí sametové revoluce ke kritice vlády a médií. Snaží se zprivatizovat demokracii, kterou přinesla revoluce v listopadu 1989, řekl. Politici, kteří se po revoluci dostali k moci a dnes opět vládnou, to podle něj nezvládli. Babiš to řekl novinářům poté, co u pamětní desky na místě, kde komunistická policie v roce 1989 násilně potlačila studentský průvod, položil kytici a zapálil svíčku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil výroky expremiéra Babiše, který nynější vládu opakovaně považuje za „novou totalitu“, za neuctivé vůči lidem, kteří vybojovali zemi svobodu. „Od lidí, kteří se namočili se starou totalitou, která skutečně totalitou byla, kteří poslušně sloužili bývalému režimu, a měli z toho veškeré výhody, je to opravdu neuctivé,“ uvedl s odkazem na Babišovu komunistickou minulost. Babiš podle něj může svobodně chodit na Národní třídu, vyjadřovat svoje názory a případně vyhrát příští volby.

„To, že tady lidé jsou a pokřikují na mě různé věci, vyjadřují svoje názory, a vůbec nic se jim nestane, je nejlepším důkazem toho, že 17. listopad, to, co jsme chtěli - svobodu, aby lidé mohli mluvit, nadávat politikům, svobodně cestovat, pohybovat se a, jednoduše, žít - tak tento odkaz jsme dokázali naplnit,“ míní Rakušan. „Se všemi chybami, které se staly,“ dodal.

Bartoš: Svět se mění

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš rovněž odsoudil Babišovy výroky, zároveň připomněl, že události na Ukrajině ukázaly, demokracie nemá vyhráno. „Celosvětová krize, evropská krize způsobená touto válkou i dalšími okolnostmi samozřejmě zkouší demokracii, protože dává možnost růstu i silným nacionalistickým tendencím nebo i vítězství populistů,“ řekl.

Bartoš také poukázal spolu s rokem 1989 i na rok 1939, kdy 17. listopadu proti vysokoškolským studentům krutě zakročili nacisté. Lidé, kteří se protestů účastnili, podle něj riskovali, v roce 1989 nevěděli, že se režim změní. „Nikdy nic není ideální, svět se mění, s časem se věci, které jsme považovali za garantované nebo jisté, mohou rozplynout,“ podotkl.

Vystrčil: Demokracie se nedá zprivaztizovat

Památku na Národní třídě uctili také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedykně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Pokud dnešní dobu někdo nazývá novou totalitou, je to jeho manipulace a snaha získat vlastní prospěch, řekla Pekarová Adamová s v narážce na výroky bývalého premiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. „Naším úkolem je vysvětlovat a nezapomínat,“ doplnil Vystrčil.

Babišova slova o snahách médií a nynějších vládních stran privatizovat demokracii jsou podle Vystrčila nesmyslem a protimluvem. „Demokracie se nedá privatizovat, protože demokracie je takový styl existence, který pokud by byl zprivatizován, tak by to nebyla demokracie,“ uvedl. Babiš demokracii nechápe, nebo nechce chápat, demokracie mu překáží, uvedla Pekarová Adamová. „Měli bychom jasně pojmenovávat věci nepravdivé, manipulativní a populistické,“ dodal Vystrčil.

Podle Pekarové Adamové oslavu 17. listopadu nejlépe charakterizují slova „Díky, že můžem“, což je i název spolku, který na Národní třídě v den výročí počátku sametové revoluce tradičně pořádá studentskou slavnost. Vystrčil řekl, že výročí 17. listopadu vnímá s radostí a vděčností. Je obrovské štěstí a dar, že si lidé mohou naplnit život tím, co chtějí, podotkl. „O svůj život bychom měli pečovat v první řadě my sami a potom se snažit pomáhat i ostatním,“ dodal s poukazem na zodpovědnost.

V Praze prošel průvod studentů stávkujících za klimatickou a sociální rovnost

Třetí den stávek za klima se dnes vydalo asi 200 studentů na pochod z pražského Náměstí Jana Palacha na Albertov. Symbolicky tak chtěli odkázat na letošní oslavy 17. listopadu, kdy se kromě Dne boje za demokracii připomíná také Mezinárodní den studentstva. Podle přítomných se požadavky studentů z roku 1989 nenaplnily. Stávka měla podle studentů podpořit debatu o alternativním společenském uspořádání, jehož cílem má být život v ekologických limitech planety.

Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP (hrubý domácí produkt). Jde podle nich o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti. Žádají také sociální spravedlnost a dostupnější podmínky bydlení pro sociálně ohrožené skupiny či méně přesčasů pro zdravotníky.