Otázka sKaret vyřešena: budou sloužit jen jako průkazky

sKarta

sKarta

Sociální karty budou sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. K placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé budou moci používat jen dobrovolně. Povinné to bude jen u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi. Upraví to zákon. Oznámil to premiér Petr Nečas, který představil výsledky dohody státu s Českou spořitelnou a Českou poštou. Systém kritizovala opozice i někteří koaliční poslanci, odbory, rada postižených či ombudsman.

„Bude jednoznačně zákonem stanoveno, že sKarta bude nadále jako platební karta využívána pouze dobrovolně a povinné bude pouze to, že bude používána jako průkazka,“ uvedl premiér. Podle něj si potřební vyberou, zda chtějí dostávat dávky na svůj bankovní účet, přes sKartu či složenkou. Za poukázku by si měli ale zaplatit. Poplatek stanoví zákon a cena bude stejná jako u zasílání penzí, řekl předseda vlády. Podotkl, že už i noví důchodci poplatek za složenky hradí, když nechtějí penzi na konto. Zdarma bude stát poštou posílat jen dávky v hmotné nouzi.

Lidé si s sKartou měli původně povinně vybírat dávky z bankomatu, převádět je na svůj účet či s ní měli platit. Zasílání poštou mělo být za poplatek. Premiér řekl, že dokud se zákon nezmění, budou moci úřady práce vyplácet dávky stejně jako dosud, ne přes kartu.

„Novely jsme připraveni předložit do konce ledna. Souběžně budeme jednat o krocích s Úřadem pro ochranu osobních údajů a veřejným ochráncem práv. Jsem přesvědčena o tom, že tím můžeme předejít komplikacím,“ uvedla ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Podle ní by měly být změny zákonů hotové nejpozději do konce května. Karty používá přes 160.000 lidí a stát jim přes ně poslal přes miliardu korun, dodala ministryně.

Podle ní se změní po úpravě zákona i smlouva s Českou spořitelnou, která zvítězila v tendru a sKarty provozuje. Ministerstvo práce s ní uzavřelo smlouvu na 12 let. Zůstane tedy do roku 2024. Z textu by mělo vypadnout to, že by přes sKarty mělo téct 98 procent dávek a že by přes ně měli v budoucnu dostávat důchodci penze. Odbourat by se měly i poplatky za každý další výběr z bankomatu.

Podle generálního ředitele banky Pavla Kysilky tak „jediným skutečným výnosem“ ze systému budou provize od obchodníků, pokud budou lidé s sKartou v obchodech platit. Smlouva obsahuje ale ustanovení o možnosti náhrady, pokud by banka na sKartách výrazně tratila. Podle premiéra spořitelna nebude změny brát jako „kroky v rozporu se smlouvou, aby požadovala kompenzace“. Generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka řekl, že novou dohodu nepovažuje za „méně výhodnou“ a jakékoliv ustanovení „za potřebné využívat“.

Smlouvu se spořitelnou podepsal v lednu tehdejší náměstek ministra práce Vladimír Šiška, jehož policie před pár měsíci obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze rezignoval na funkci šéf resortu Jaromír Drábek (TOP 09).

Nečas řekl, že smlouva „s přispěním bývalých vedoucích funkcionářů“ byla v rozporu s koaliční smlouvou a vláda o ní neměla informace. Podle premiéra se uzavřením kontraktu na sKarty zabývají vyšetřovatelé.

Nová pravidla pro sKarty
příjemci dávek budou mít sKartu povinně jako průkaz
používání sKarty k placení v obchodě, k výběru dávek z bankomatu či k jejich převedení na konto bude dobrovolné
povinně budou platební funkce karty využívat lidé s dávkami v hmotné nouzi, u nichž je podezření na zneužívání pomoci od státu
lidé se budou moci rozhodnout, jak chtějí dávky dostávat - přes sKartu, na účet či poštou
za posílání dávek poukázkou se bude platit, poplatek stanoví zákon a bude stejný jako za zasílání nově přiznaných důchodů
příjemcům dávek v hmotné nouzi uhradí zaslání peněz poštou stát
zdravotně postižení si mohou zdarma vybírat s sKartou peníze v hotovosti v pobočkách České spořitelny
penze se přes sKarty vyplácet nebudou
všechny výběry dávek z bankomatu spořitelny přes sKartu budou od ledna zdarma, dosud byl bez poplatku u dávky jen jeden výběr v měsíci
těžce postiženým a seniorům by v budoucnu mohli sKartu doručit domů úředníci, nemuseli by si ji vyzvedávat sami
do konce května 2013 by se měly změnit podle plánů zákony, poté pak i smlouva s Českou spořitelnou o provozování systému
do doby, než se zákony změní, budou moci úřady práce vyplácet dávky stejně jako dosud